Antena 3 CNN Actualitate "Cu actualele încasări, România nu poate fi un stat european!" | Premierul Ciolacu se duce la BNR, în timp ce coaliţia caută bani pentru buget

"Cu actualele încasări, România nu poate fi un stat european!" | Premierul Ciolacu se duce la BNR, în timp ce coaliţia caută bani pentru buget

Cătălina Mănoiu
1 minut de citit Publicat la 09:53 11 Dec 2023 Modificat la 09:53 11 Dec 2023

Ciolacu merge la BNR în contextul în care coaliția de guvernare se chinuie să facă rost de bani și apelează la tot felul de subterfugii pentru a putea plăti majorările salariale promise unor categorii profesionale.

"Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat Executivul că România nu poate fi un stat european cu actualul nivel al veniturilor fiscale la buget, de 27% din PIB.

Guvernatorul spune că actualul cabinet trebuie să aplice corecții fiscale și că, dacă nu va face acest lucru, nici nu va mai fi nevoie de constrângerile FMI, pentru că piețele vor corecta economia românească.

Discuția dintre Ciolacu şi Isărescu precede punerea legii bugetului în transparență decizională.

Legea conține măsuri de diminuare a deficitului bugetar şi de scădere a cheltuielilor statului", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

Guvernul vrea să achite anul acesta numai 5% din majorările salariale câștigate de români în instanțe

La pachet cu Legea Bugetului, Guvernul se pregătește să adopte o Ordonanță de Urgență cu ajutorul căreia Executivul speră să mai cârpească veniturile statului.

Ministerul de Finanțe propune înghețe valorii tichetelor de masă iar celor care și-au câștigat în instanța de judecată majorările salariale să li se dea doar 5% din majorare, iar restul în decurs de 5 ani.

De asemenea, instituția condusă de Marcel Boloș vrea să nu se mai plătească orele muncite suplimentar, ci să fie compensate cu timp liber, iar majorarea cu 20% a salariilor profesorilor să se facă în două etape, în lunile ianuarie și august.

În ceea ce privește salariile demnitarilor, Ministerul Finanțelor a prevăzut o crește de 5%.

×
x close