Antena 3 CNN Actualitate România, pe ultimul loc în Europa la telemuncă

România, pe ultimul loc în Europa la telemuncă

România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința posibilității de a lucra de acasă. Desi mulți îsi doresc să poată lucra fără să se deplaseze la serviciu, doar 27% dintre angajatii români pot face acest lucru, arată datele unui studiu realizat la nivel european.

România, pe ultimul loc în Europa la telemuncă
Sursa foto: Pixabay
de Diana Dragotescu    |    25 Aug 2020   •   14:00

Cifrele mai arată că, la nivelul Uniunii Europene, media este de peste 37 la sută. Din 5 milioane și jumătate de români, activi pe piaţa muncii, doar 1,5 milioane ar putea lucra de acasă, arată datele unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetare Economică şi Politici. 

Românii, mulțumiți de munca de acasă 

Mulți dintre cei care au lucrat de acasă în perioada starii de urgență spun că au reușit să câștige mai mult timp.

Studiul mai arată că 74% dintre meseriile bănoase se pot desfăşura de acasă şi doar 3% dintre job-urile care aduc venituri mici se pot desfășura remote. O astfel de activitate poate fi efectuată de aproape 70% dintre absolvenții cu studii superioare. În țara noastră însă telemunca rămâne o practică la care patronii apelează doar în cazuri de urgenţă.

Studiul mai arată că doar 13% dintre job-uri s-ar putea realiza online, fără să fie afectată calitatea muncii, din cauza lipsei de interacţiune umană. La nivel european, media celor care pot lucra de acasă este de 37%, pe primul loc fiind Luxemburg cu 54%.

România, pe ultimul loc în Europa la telemuncă

×
Subiecte în articol: România telemunca
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close