Antena 3 CNN Actualitate România a câștigat procesul cu frații Micula: Tribunalul internațional de arbitraj a respins pretențiile acestora

România a câștigat procesul cu frații Micula: Tribunalul internațional de arbitraj a respins pretențiile acestora

Statul român a câștigat procesul cu Ioan și Viorel Micula, de la Tribunalul arbitral internațional.

România a câștigat procesul cu frații Micula: Tribunalul internațional de arbitraj a respins pretențiile acestora
Sursa foto: Agerpres
de S.T.    |    07 Mar 2020   •   11:15

Tribunalul internațional de arbitraj a respins pretențiile de 9 miliarde de lei formulate de oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula împotriva României.

Tribunalul a obligat reclamanții să ramburseze României 75% din costurile legale și alte cheltuieli pe care le-a suportat pentru a se apăra.

Decizia este definitivă.

Hotărâre arbitrală încheie un arbitraj inițiat de reclamanți în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor („Tratatul”). În cadrul arbitrajului, reclamanții au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Tribunalul a decis că reclamanții nu au arătat că România nu a reușit să își aplice legile privind impozitarea în ceea ce privește băuturile spirtoase.

Frații Micula au câștigat în trecut un proces cu statul român la Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington, urmând să încaseze 84,4 milioane de euro. Pentru că statul român nu a virat banii, dobânzile și penalitățile s-au acumulat, suma ajungând una exorbitantă – 395 de milioane de euro.

În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa.

În decembrie 2019, Guvernul Orban le-a plătit fraților Micula suma datorată de stat.

Virgil Guran, consilierul premierul, a explicat, sâmbătă, la Antena 3, că statul român a câștigat procesul cu frații Micula și nu va plăti pretențiilor formulate de frații Micula și grupul lor de firme.

Avocatul României în procesul cu frații Micula: Suntem foarte mulțumiți de soluția obținută

„Dosarul a fost finalizat de Tribunalul arbitral format în cadrul Curții de arbitraj de pe lângă Banca Mondială în sens favorabil statului Român. Au fost respinse toate pretențiile formulate de frații Micula și de grupul lor de firme. S-a dispus rambursarea a 75% din cheltuielile de arbitraj către statul român.

În acest moment noi suntem foarte mulțumiți de soluția obținută și de asemenea de comentariile deosebit de apreciative la adresa statului român pe care le-a reținut Tribunalul arbitral. Decizia este definitivă însă există căi speciale în care anumite aspecte ar putea fi luate eventual în discuție”, a spus Crenguța Leaua, avocatul României în procesul cu frații Micula.

România a câștigat procesul cu frații Micula

×
Subiecte în articol: Micula proces News Magazine
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close