Antena 3 CNN Actualitate România, repetentă la implementarea directivelor europene. Plătim amenzi de milioane de euro pentru fiecare eșec

România, repetentă la implementarea directivelor europene. Plătim amenzi de milioane de euro pentru fiecare eșec

România este subiectul unei noi sesizări a Comisiei Europene, privind întârzierea transpunerii în legislație a directivelor europene. În acest caz, statele membre trebuiau să transpună integral până la data de 21 decembrie 2020 „Codul european al comunicațiilor electronice”.

România, repetentă la implementarea directivelor europene. Plătim amenzi de milioane de euro pentru fiecare eșec
Sursa foto: pexels
de Georgiana Adam    |    08 Apr 2022   •   08:23

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) amintește că aceasta nu este o situație singulară, ci doar în acest moment mai sunt și alte cauze în care au fost declanșate proceduri de infringement. Mai mult, România a fost deja sancționată cu amenzi de milioane de euro pentru astfel de întârzieri.

„Stadiul actual al directivelor europene cu termen de transpunere depășit este alarmant, la această oră România fiind supusă mai multor proceduri de infringement pentru cele aproximativ 30 de directive care trebuiau transpuse complet în legislația internă încă de acum doi ani de zile și pentru care românii vor suporta amenzile date de U.E..

Pentru o singură directivă neimplementată, statul român a plătit suma de trei milioane de euro, reprezentând obligația de plată către Comisia Europeană în cauza C-549/18 – acțiunea de infringement generată de netranspunerea în termen a directivei U.E. 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului”, transmite FACIAS.

În cazul unei alte directive, cea privind măsurile reparatorii în cazul clauzelor abuzive impuse de comercianți, FACIAS a solicitat premierului să stabilească cine este vinovat pentru netranspunerea până acum în legislația internă, subliniind faptul că nu doar amenzile sunt o problemă, ci și faptul că cetățenii români sunt privați de anumite drepturi.

„Pentru anul 2022, România are de implementat 18 noi directive și dacă cei care ne guvernează nu vor veni cu măsuri eficiente și nu vor trage la răspundere vinovații, toate aceste sancțiuni se vor resimți în buzunarele românilor.

Însă amenzile uriașe nu reprezintă singurul cost pe care îl au de suportat romanii. Mai multe directive ce ar fi putut să confere românilor o serie de drepturi încă așteaptă aprobare. Una dintre aceste directive ar fi putut să vină în sprijinul consumatorilor, pentru care FACIAS a solicitat transpunerea de urgență, Directiva 2019/2061 din 27 noiembrie 2019 va oferi românilor posibilitatea de a solicita măsuri reparatorii în cazul unor clauze abuzive impuse de comercianți. În urma solicitărilor FACIAS, Ministerul Economiei ne-a comunicat că a fost inițiat proiectul de „Ordonanță de urgență a Guvernului privind o mai bună asigurare a respectării normelor legale în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme” care se află pe circuitul de avizare interministerială”, mai spune FACIAS.

 

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close