Antena 3 CNN Actualitate România a primit statutul „Dependable Undertaking" din partea SUA. Țara noastră, scutită de avans în achiziția de echipamente militare

România a primit statutul „Dependable Undertaking" din partea SUA. Țara noastră, scutită de avans în achiziția de echipamente militare

România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking”, care va permite de acum înainte țării noastre să încheie contracte de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans.

România a primit statutul „Dependable Undertaking" din partea SUA. Țara noastră, scutită de avans în achiziția de echipamente militare
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    12 Iul 2021   •   22:58

Anunțul a fost făcut astăzi de directorul Agenției americane pentru cooperare în domeniul apărării și securității, Heidi Grant, la o întrevedere cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă.

Derularea programelor între guverne de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance/ Scrisori de Ofertă și de Acceptare) va fi posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora, precizează într-un comunicat Ministerul Apărării Naționale.

„Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statutului de partener de încredere. Eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”, a subliniat ministrul Mihai Ciucă.

Nicolae Ciucă a subliniat, în cadrul aceleiași întâlniri, angajamentul țării noastre pentru alocarea bugetară de doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, din care cel puțin 20% pentru echipamente majore și pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esențiale de înzestrare.

×
Subiecte în articol: România alianta militara SUA
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close