Antena 3 CNN Actualitate România, teren profitabil pentru cultivarea plantelor modificate genetic

România, teren profitabil pentru cultivarea plantelor modificate genetic

România, teren profitabil pentru cultivarea plantelor modificate genetic
Sursa foto: cultura
31 Mar 2010   •   20:57

România a devenit teren de luptă în războiul pentru plantele modificate genetic. Alegerea se face în funcţie de interese. Porumbul modificat genetic se cultiva deja în România, iar alte transgenice sunt importate. Una dintre ele, soia... Şi cum banii contează, nimeni nu scoate o vorbă despre posibilele lor efecte asupra omului.

Plantele sunt modificate genetic pentru a rezista la condiţii meteo dificile, la dăunători, dar şi pentru a îmbunătăţii producţia. Specialiştii manipulează ADN-ul unei plante prin introducerea unei gene noi, de la o altă plantă sau chiar de la un animal.

Potrivit specialiştilor, în razboiul organismelor modificate genetic-plante tradiţionale, România se află la mijloc. De-a lungul anilor, la noi s-a cultivat soia modificată genetic şi am fost la un pas de a cultiva cartoful modificat, rezistent la gândacul de colorado.

Cartoful modificat a fost blocat. Uniunea Europeană a interzis şi ea cultivarea de soia modificată genetic. În schimb, România importă masiv soia modificată, provenită din SUA, Argentina sau Brazilia.

Preşedintele comisiei de agricultură, Valeriu Tabără, se numară printre specialiştii care susţin cultivarea organismelor transgenice şi care spun că tehnologia folosită de marile companii fac din organismele modificate genetic produse extrem de sigure pentru ecosistem şi oameni.

Deşi profitabil, cel mai mare cultivator de organisme modificate gentic din România, Culiţă Tarîţă, spune ca anul acesta nu va mai cultiva plante transgenice, ci doar convenţionale.

Şi latifundiarul primar din comuna Prundu, Cătalin Corbea, care a cultivat anul trecut porumb modificat genetic pe circa 300 de hectare, a hotărât să nu o mai facă anul acesta.

Amîndoi şi-au procurat seminţele de la acelaşi furnizor, o companie americană care deţine monopolul organismelor modificate genetic la nivel mondial.

Războiul dintre susţinătorii organismelor modificate genetic şi contestatari se întinde până la nivel de guverne. Interesele sunt financiare şi nu numai. Este vorba despre Putere în stare pură. Cine deţine hrana, deţine controlul.

Observator



×
Subiecte în articol: culturi hrana România
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close