Antena 3 CNN Actualitate Roşii, castraveţi şi ardei de la "țărani", pline cu îngrășăminte interzise în România, vândute în supermarketuri şi angrouri

Roşii, castraveţi şi ardei de la "țărani", pline cu îngrășăminte interzise în România, vândute în supermarketuri şi angrouri

Adrian Bonciu
4 minute de citit Publicat la 16:17 04 Mai 2023 Modificat la 19:47 04 Mai 2023
legume
Roşii, castraveţi şi ardei de la "țărani", pline cu îngrășăminte interzise în România, vândute în supermarketuri şi angrouri Sursa foto: Pixabay.com

Din dorința de a scoate recolte timpurii, pentru a avea un preț cât mai mare, cultivatorii forțau coacerea legumelor folosind substanțe toxice, interzise în România. 

În plus, concentrațiile administrate erau de 7-8 ori mai mari decât cantitățile în care sunt folosite aceste substanțe în țările în care nu au fost interzise. 

Faptele celor doi cultivatori au ieșit la iveală în cursul zilei de marți, după ce polițiștii buzoieni au făcut mai multe percheziții în Glodeanu-Sărat, judeţul Buzău.

Ancheta polițiștilor vizează însă și o a treia persoană, un bărbat din Ilfov, bănuit că aducea fertilizanți interziși în România, îi revindea, iar fermierii din Glodeanu Sărat îi foloseau pentru a forța creșterea legumelor cultivate în solar.

Surse: Roșii, castraveți și ardei pline cu chimicale, vândute în supermarketuri şi engross

Practica, extrem de nocivă, va fi greu de demonstrat. Anchetatorii merg pe ipoteza traficului cu substanțe toxice neomologate, având în vedere cantitățile foarte mari de îngrășăminte interzise descoperite în urma perchezițiilor. 

De altfel, despre această practică interzisă sunt suspiciuni și printre legumicultorii corecți, care investesc sume enorme pentru încălzirea serelor în care să crească legume timpurii.

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău confirmă că folosirea unor pesticide poate duce la accelerarea coacerii unor legume, scurtând intervalul de ajungere la maturitate cu până la două săptămâni. Însă, aceste practici pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Ca să lămurească dacă legumele cultivatorilor buzoieni au sau nu pesticide în exces, este nevoie de analize de laborator. Instituția cu rol de monitorizare în acest caz este Direcția Fitosanitară Buzău. 

Dar, potrivit directorului acesteia, anul acesta s-au făcut analize pe probe care nu includ legumele din bazinul legumicol de la Glodoeanu Sărat. Explicația ar fi aceea că roșiile, castraveții și ardeii din aceste solarii n-au ajuns încă pe piață.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, cei doi legumicultori din Glodeanu Sărat produceau roșii, castraveți și ardei, iar legumele erau vândute atât în magazine engross cât și în supermarketuri, unde erau expuse inclusiv pe rafturile cu produse bio.

Captura făcută de poliţişti la percheziţii: 750 de litri şi 345 kg de produse toxice şi neomologate, din care o parte expirate

"În continuarea cercetărilor în dosarul penal privind utilizarea şi revânzarea de substanţe toxice, ieri, 3 mai, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău au depistat o autoutilitară, parcată în curtea unui lăcaş de cult din Ilfov, încărcată cu mai multe recipiente ce conţin substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor, neomologate.

Din investigaţii, a reieşit că maşina ar fi utilizată de bărbatul din Ilfov, de 52 de ani, iar produsele din habitaclul autovehiculului ar aparţine acestuia. 

Produsele ar fi fost deţinute în vederea comercializării către producătorii agricoli.

Astfel, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 400 de litri şi 144 de kilograme de produse.

Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, pentru documentaresa întregii activităţi infracţionale.

Reamintim că, la data de 2 mai a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău şi Ilfov au pus în executare şase mandate de percheziție domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar.

Percheziţiile s-au desfăşurat în baza mandatelor emise de Judecătoria Pogoanele.

În aceeași zi, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.

Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp.

În urma activităţilor, au fost descoperite și ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanțe toxice și de protecția plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat.

În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite, un bărbat, din Ilfov şi doi bărbați din Buzău, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, pentru continuarea cercetărilor.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul celorlalte structuri şi luptătorilor de la serviciile pentru acțiuni speciale din Buzău și Ilfov", se arată în comunicatul Poliţiei.

×
x close