Antena 3 CNN Actualitate Rudele pacienților morți la ATI au venit să ceară explicații medicilor | Surse: Se ia în considerare dezgroparea persoanelor decedate

Rudele pacienților morți la ATI au venit să ceară explicații medicilor | Surse: Se ia în considerare dezgroparea persoanelor decedate

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:25 12 Apr 2024 Modificat la 12:25 12 Apr 2024

Un bărbat al cărui cumnat a murit fulgerător după ce a stat internat două zile la Secția ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București spune că nu a primit nici o explicație despre deces.

"Avea 53 de ani. L-am adus luni și a murit joi. Medicii au spus că este moarte suspectă. A spus că avea probleme cu plămânii, dar nu trebuia să moară așa repede. Am venit să vedem care ar fi soluția cu ei, să vedem ce se rezolvă cu moartea asta. Normal că s-a făcut o greșeală, a murit prea repede. Nu l-a tratat cu trebuia să îl trateze", a spus bărbatul.

Două cadre medicale din cadrul ATI au ajuns deja la Serviciul Omoruri și dau declarații chiar în aceste momente în fața anchetatorilor, iar aceștia iau în considerare chiar dezgroparea persoanelor decedate dacă situația o va impune, potrivit unor surse, însă la acest moment sunt alte proceduri, pentru că sunt ridicate documente, sunt ridicate imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe Secția ATI din Spitalul Pantelimon și ulterior procurorii vor stabili dacă este necesară și dezgroparea victimelor.

Există patru anchete, prima, un dosar penal care cercetează în rem infracțiunea de omor în cadrul Parchetului de pe Tribunalul București, o altă anchetă demarată de managerul Spitalului Pantelimon, o anchetă după ce a fost sesizat Colegiul Medicilor, dar și Corpul de Control al ministrului Sănătății care a ajuns în această dimineață la spital și face verificări. 

Florina Pompilian, șef Secție ATI, Spitalul Pantelimon a făcut declarații în exclusivitate pentru Antena 3 CNN despre acest caz.

"Nu am niște date concrete vizavi de ce persoanje, ce asistente au vorbit, este o anchetă în desfășurare, dar nu cred nici în ruptul capului că vreun medic anestezist, din echipa mea sau de oriunde sau din oricare alt spital ar putea să facă așa ceva, să omoare voluntar un pacient.

Sunt 25 de paturi în Terapie, dar aproape întotdeauna avem un surplus de pacienți care rămâne în UPU, pentru că nu au locuri. Nu sunt 20, sunt 17, în patru zile, nu în trei, dar au mai fost perioade când au mai murit șase într-o zi, de exemplu. Noradrenalina este controlată clar, există documente clare, există fișe înregistrate în calculatoare, în sistemul informatic al spitalului", a spus aceasta.

"Solicit, la dumneavoastră, în premieră, domnului Rafila și Ministerului Sănătății"

Emanuel Ungureanu, deputat USR a comentat în direct la Antena 3 CNN acest caz. "Este extrem de suspect că au decedat 17 persoane. Nici pe front, m-am uitat pe niște cifre din Ucraina, nu se moare atât de mult î trei zile, ar fi trebuit să existe o alertă la al doilea, la al treilea deces, nu să se ajungă la 17.

Convingerea mea este că asistenta medicală care a sesizat autoritățile a dat deja detalii la Parchet care pot să elucideze acest caz. Ce am să solicit eu și o fac public, la dumneavoastră, în premieră, domnului Rafila și Ministerului Sănătății este să vadă dacă rata de mortalitate în alte secții de Terapie Intensivă din țară este la fel de mare la un interval de trei patru zile, 70% este o cifră absolut uriașă.

Suspiciunile că acolo cineva a manipulat medicația pentru a grăbi decesul unor pacienți sunt uriașe și sunt întemeiate", a spus Emanuel Ungureanu.
 

×
x close