Antena 3 Actualitate Rusia acuză SUA că încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare cu rachetele aduse în România

Rusia acuză SUA că încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare cu rachetele aduse în România

26 Apr 2016   •   19:49
Rusia acuză SUA că încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare cu rachetele aduse în România
Sursa foto: Foto: Agerpres

Desfăşurarea unor sisteme de apărare antirachetă americane în România şi Polonia este interzisă în conformitate cu Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), estimează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) rus în raportul său anual, relatează sputniknews.com, potrivit Agerpres.

Tratatul INF semnat de SUA şi URSS în 1987 cere ca ambele ţări să elimine toate rachetele de croazieră şi balistice nucleare şi convenţionale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, notează sursa citată.

'Suntem profund îngrijoraţi de desfăşurarea unui sistem de apărare antirachetă într-o bază din România, şi pe viitor într-o bază din Polonia, ceea ce este interzis în conformitate cu Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară şi scurtă', menţionează MAE rus în raportul său anual intitulat 'Activitatea politică externă a Rusiei în 2015' şi publicat pe site-ul său. Acestui acord îi contravine şi utilizarea de către Pentagon a ţintelor aeriene false şi a dronelor, adaugă diplomaţia rusă.

Ministerul reiterează că Moscova va întreprinde toţi paşii necesari pentru a asigura securitatea ţării, în contextul în care desfăşurarea de sisteme americane antirachetă în Europa 'are fără nicio îndoială scopul de a descuraja Rusia'.

În ultimii doi ani, NATO a crescut numărul de exerciţii militare în apropierea frontierelor Rusiei, iar Washingtonul a sporit finanţarea pentru Iniţiativa de reasigurare a NATO pentru a sprijini desfăşurarea a 5.000 de militari în estul Europei. Moscova a avertizat în repetate rânduri că comasarea de trupe şi echipament NATO la frontierele Rusiei este un act provocator, contrar acordurilor anterioare şi poate destabiliza regiunea, notează sputniknews.com.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close