Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dr. Adrian Marinescu: ”Nu riscăm o pandemie de variola maimuței”

Dr. Adrian Marinescu: ”Nu riscăm o pandemie de variola maimuței”

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, consideră că infecțiile cu virusul variolei maimuței nu vor duce la o pandemie.

Dr. Adrian Marinescu: ”Nu riscăm o pandemie de variola maimuței”
Sursa foto: Antena 3
de Silvia Preda    |    13 Iun 2022   •   21:50

"Două lucruri ar fi importante de spus încă de la început: o dată că, spre deosebire de virusul SARS-CoV-2, la variola maimuței vorbim de o transmitere care se face cu mare dificultate de la om la om; al doilea lucru, nu e nimic nou. Probabil că știți – dacă nu, vă spun eu acum – că din 1958 vorbim de variola maimuței și că în 1970 a fost primul caz la om. Ce e diferit în această perioadă este că în afara Africii nu avem cazuri izolate, sau nu sunt atât de rare. Sunt ceva mai multe și e motivul pentru care atenția noastră a tuturor se îndreaptă către aceste cazuri", a spus medicul, luni, la B1 TV.

"Faptul că e o boală cunoscută și că în general sunt forme ușoare nu înseamnă că n-ar trebui să fim prudenți, ca o discuție generală. În principiu, în raport cu bolile infecțioase, cred că tot timpul ar trebui să gândim în acest fel", a mai spus Adrian Marinescu.

Variola maimuţei. Cum se transmite virusul și cum se manifestă

"Modalitatea de transmitere înseamnă contact direct și prelungit, vă și spuneam că e vorba de focar în familie, dacă este să discutăm de un focar (…). N-avem date că o persoană asimptomatică, așa cum s-a întâmplat la SARS-CoV-2, ar putea transmite, și e important, ceea ce înseamnă că acea persoană care are febră, durere în gât, ganglioni inflamați și are o erupție destul de caracteristică, cu vezicule, va fi cea care va transmite în acel interval de timp, în principiu când are erupția. E vorba de fluidele corporale".

Variola maimuței a ajuns în România. Virusul, depistat la un bărbat din București

Variola maimuței a ajuns în țara noastră. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București.

Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente.

Alexandru Rafila: "România va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei" 

×
Subiecte în articol: Adrian Marinescu Variola maimuței
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close