Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alexandru Rafila: ”16.000 de persoane sosite în România intră în carantină. Nu suntem inconștienți ca să răspândim boala care poate fi fatală"

Alexandru Rafila: ”16.000 de persoane sosite în România intră în carantină. Nu suntem inconștienți ca să răspândim boala care poate fi fatală"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că din numărul total al persoanelor care au intrat în România sâmbătă și duminică, aproximativ 16.000 intră în carantină deoarece nu sunt vaccinate.

Alexandru Rafila: ”16.000 de persoane sosite în România intră în carantină. Nu suntem inconștienți ca să răspândim boala care poate fi fatală"
de Claudia Popovici    |    19 Dec 2021   •   19:23

Zeci de mii de români care vor să fie acasă de sărbători au ajuns în ultimele zile la punctele de trecere a frontierei. Cele mai multe persoane nu sunt vaccinate și, conform procedurilor, trebuie să intre în carantină.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit că, în weekend, aproximativ 16.000 de persoane au ajuns în România și trebuie să intre în carantină. Ministrul i-a sfătuit pe români să respecte regulile privind carantina.

„Oamenii trebuie să știe că, așa cum respectă regulile în țările din care vin, aceeași abordare trebuie să fie și acasă... Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la MAI... Trebuie să fim serioși... prin decizia nerespectării măsurii carantinei punem în pericol alte persoane.

"Este o măsură de sănătate publică menită să protejeze comunitatea"

Este o măsură de sănătate publică menită să protejeze comunitatea, nu cred că suntem inconștienți ca să răspândim cu bună știință o boală care poate să fie fatală”, a declarat, duminică, la Digi 24, Alexandru Rafila, citat de Mediafax.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre tensiunile de la frontiere unde oamenii așteaptă ore întregi și, uneori, își varsă nervii pe angajații DSP care verifică documentele medicale.

„Când o să vină un nou val pandemic, o să avem mari probleme dacă nu-i respectăm pe funcționari. În vestul Europei respectă (n.r. regulile), nu o fac și când vin acasă”, a precizat Rafila.

Măsura privind intrarea în carantină se aplică și persoanelor care vin dintr-o țară membră a Uniunii Europene, chiar dacă țara respectivă nu se află în zona roșie. Sunt vizate toate persoanele care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila carantină
Parteneri
ANRE vrea să majoreze tarifele de distribuție a energiei de la 1 aprilie
x close