Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cancerul vândut la raft | Alimentele consumate zilnic de la care ne putem îmbolnăvi

Cancerul vândut la raft | Alimentele consumate zilnic de la care ne putem îmbolnăvi

Un studiu publicat ieri de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a relevat că anumite substanțe regăsite în alimentele pe care le consumăm zilnic sunt cancerigene.

Cancerul vândut la raft | Alimentele consumate zilnic de la care ne putem îmbolnăvi
Sursa foto: Gettyimages | Nodar Chernishev
de Ioana Mircea    |    29 Mar 2023   •   17:41

Nitrozaminele prezente în anumite alimente pot provoca apariția cancerului. Totodată, ele sunt şi genotoxice, ceea ce însemnă că pot afecta ADN-ul. Aceste informații fac parte din cadrul unui studiu care a fost publicat ieri de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor.

„Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA într-un comunicat.

Citește și: Cu ce preț vor să vândă țăranii roșiile românești în piețe. Plătim cel mai mult din Europa

Nitrozamine au fost găsite în mai multe tipuri de alimente. Specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită atunci când cumpărăm produse din carne şi mezeluri, peşte procesat, cacao, bere şi alte băuturi alcoolice.

Potrivit studiului, cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne. Nitrozaminele pot fi găsite şi în alte alimente precum legumele procesate, cerealele, laptele şi produsele lactate sau alimentele fermentate, marinate sau condimentate.

Echilibrarea regimului alimentar prin consumul unei varietăţi mai mari de alimente ar putea ajuta la reducerea aportului de nitrozamine, recomandă EFSA, al cărui studiu va fi prezentat Comisiei Europene care va examina, împreună cu autorităţile naţionale, măsurile necesare pentru gestionarea riscurilor, potrivit stiripesurse.ro.

×
Subiecte în articol: cancer
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close