Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Boala cumplită care face prăpăd în România: Patru oameni sunt secerați în fiecare oră!

Boala cumplită care face prăpăd în România: Patru oameni sunt secerați în fiecare oră!

Boala cumplită care face prăpăd în România: Patru oameni sunt secerați în fiecare oră!
05 Noi 2019   •   18:14

În ultima vreme, această boală nu mai ține cont de vârstă și poate lovi pe oricine.

Autoritățile trag un semnal puternic de alarmă și arată că România este pe primul loc în Europa și că deja nu mai puțin de 4 români mor în fiecare oră, scrie voxbiz.ro.

Este vorba despre Accidentul Vascular Cerebral (AVC), o boală care începe să pătrundă cât mai mult în rândul tinerilor.

„Sunt Andreea. Am 25 de ani. În urmă cu un an am avut AVC, dar acum sunt un om întreg, sănătoasă. Am primit o nouă şansă. Eram trează. Am stat pe pat şi nu puteam să vorbesc şi nu puteam să mă mişc. Am vrut să mă trezesc, să mă scol, să mă duc la facultate şi nu am putut”, spune o tânără afectată de AVC.

În țara noastră sunt, în fiecare an, aproximativ 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apărând pe fond de fibrilaţie atrială.

„Am simţit că mi-a amorţit de tot partea asta dreaptă şi când voiam să vorbesc nu mai puteam, simţeam că mi se duce limba aici. Vorbeam cu ea şi nu puteam să îi spun că nu mai îmi simt partea asta,” spune un alt tânăr lovit de AVC.

Ministerul Sănătății recomandă verificarea regulată a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului şi a consumului de alcool în cantităţi mari, activitatea fizică regulată şi o dietă cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi saturate şi bogată în fructe, legume şi fibre.

Citește și: Primele semne ale accidentului cerebral vascular. Mergeți urgent la medic dacă observați aceste simptome!

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close