Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Când ai nevoie de un holter? Ce trebuie să știi despre dispozitivul de mici dimenisiuni care îți măsoară tensiunea sau activitatea electrică a inimii

Când ai nevoie de un holter? Ce trebuie să știi despre dispozitivul de mici dimenisiuni care îți măsoară tensiunea sau activitatea electrică a inimii

Holterele se adresează în special pacienților cu patologie cardiovasculară – hipertensiune arterială, infarct miocardic acut în antecedente, insuficiență cardiacă, purtători de stimulatore cardiace, operați pe cord, fibrilație atrială, accident vascular cerebral, dar și persoanelor aparent sănătoase care necesită sau își doresc o monitorizare a valorilor tensiunii arteriale sau a pulsului în vederea inițierii unui program de exerciții fizice susținute, cât și sportivilor de performanță.

Când ai nevoie de un holter? Ce trebuie să știi despre dispozitivul de mici dimenisiuni care îți măsoară tensiunea sau activitatea electrică a inimii
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Apr 2022   •   09:30

Dacă medicul ți-a recomandat un holter, este important să știi diferențele dintre holterul EKG (ECG) și holterul TA . Dr. Ana Maria Demiras, medic primar cardiolog la ARES, explică pentru ce sunt folosite cele două dispozitive.

”Holtterul ECG este un dispozitiv de dimensiuni reduse care are rolul de a monitoriza pe o durată de 24, 48 sau 72 h, uneori și 7 zile, activitatea electrică a inimii, în timpul activităților zilnice. Scopul acestei monitorizării este de a identifica diverse variații/tulburări de ritm cardiac - tahicardii(bătăi cardiace rapide și neregulate) sau bradicardii (bătăi cardiace lente), sau chiar pauze în activitatea electrică a inimii.

Holtterul de tensiune arterială sau cum este denumit modern - monitorizare ambulatorie a valorilor tensiunii arteriale, reprezintă un aparat asemanator cu tensiometrul convențional de braț pe care majoritatea pacienților îl dețin, ce are rolul de a monitorizata valorile tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 ore, la intervale regulate de timp și înregistrarea lor, pacientul fiind liber să își desfășoare activitățiile zilnice normale pe această perioadă de timp” explică dr. Demiras.

Practic, ambele dispozitive înregistrează semnele vitale ale organismului uman și au o importanță deosebită în evaluarea completă a stării de sănătate a pacienților și în conduita terapeutică ulterioară monitorizării. Potrivit medicului, diferențele dintre cele două dispozitive constau în faptul că fiecare în parte monitorizează parametri diferiți. Holterul TA monitorizează valorile tensiunii arteriale 24 h (atât pe parcursul zilei, cât și pe parcursul nopții, la intervale diferite de timp), iar holterul EKG monitorizează activitatea electrică a inimii (bătăiile inimii) pe un interval de timp variabil, în funcție de tipul acestuia.

Holterele sunt dispozitive medicale care se montează pe pacient doar de către cadrele medicale specializate, în cabinetul medical sau la patul bolnavului. Montarea este foarte simplă și rapidă fără a produce vreun disconfort pacientului. Nu se pot achiziționa din farmacie de către pacienți și nici utiliza decât sub supraveghere medicală. Nu exista contraindicații pentru efectuarea acestor investigații. Gravidele pot de asemenea efectua aceste investigații fără niciun fel de probleme.

Ce afecțiuni sunt diagnosticate cu ajutorul holterelor?

”Holtterul TA are ca scop diagnosticarea hipertensiunii arteriale, sau hipotensiunii, evaluarea hipertensiunii de graniță/TA oscilante, pentru evaluarea eficienței tratamentului indicat și ajustarea lui, cât și excluderea diagnosticului de hipertensiune de halat alb (o valoare a tensiunii arteriale mai mare la cabinetul medical față de valoarea înregistrată la domiciliu).

Holtterul ECG scoate în evidență modificări în activitatea electrică a inimii, care nu pot fi surprinse pe o electrocardiogramă simplă, care înregistrează doar câteva secunde. Tulburările de ritm cardiac ce pot fi surprinse în urma moniotorizării holtter ECG sunt variate - de la anomalii ca fibrilația atrială, aritmii supraventriculare sau ventriculare până la tulburări de conducere ca blocurile atrioventriculare de diverse grade” arată dr. Demiras.

Când ar trebui să mearga pacientii la medic pentru monitorizarea holter?

Pacienții ar trebui să se adreseze medicului în momentul în care prezintă simptome diverse, cum ar fi amețeli, cefalee, tinitus - zgomot în urechi, palpitații - bătăi neregulate ale inimii, durere în piept, lipsa de aer - dispnee la efort sau în repaus, medicul urmând a recomanda investigațiile necesare pentru fiecare simptomatologie în parte.

După ce se desacarca holterul și se citește rezultatul, medicul va recomanda modificări în schema terapeutică existentă dacă este nevoie, sau va iniția tratametul pentru problemele descoperite. În cazul afecțiunilor electrice ale inimii, tratamentul poate fi farmacologic sau nonfarmalogic. Tratamentul nonfarmacologic constă în proceduri intervenționale ca abalția sau cardiostimularea permanentă prin implantarea unui stimulator cardiac, un dispozitiv care are rol de a identifica precoce feomene electrice patologice și a le opri.

La ARES, pacienții pot beneficia de monitorizare holter TA și holter EKG, în urma consultului medical de specialitate, precum și de tratamente intervenționale pentru aritmiile cardiace identificate în urma monitorizării cu holter EKG.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close