Antena 3 Actualitate Sănătate Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările. “Rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă”

Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările. “Rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă”

de Andreea Cigolea    |    11 Iun 2021   •   11:05
Carnea la grătar, la fel de periculoasă ca țigările. “Rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă”
Sursa foto: Pexels

Deși poate nu ne-am gândit, carnea la grătar este la fel de periculoasă precum țigările. Ţigările, dar şi carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţin gudron, adică un cărbune ars.

Astfel, dacă luaţi gudron dintr-un grătar, se va duce direct în ficat și deși ficatul este un organ care acționează ca reactor chimic, nu poate de fapt să îl prelucreze.

Deci va ajunge în sânge, la fel cum se întâmplă și după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. 

“Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plămân. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn” a spus Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, conform Știrile ProTV.

Funinginea rămâne definitiv în plămân, nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi.E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber. Dar vă puteţi observa uşor gingiile agresate de fumat. În interiorul lor, găsim vase mici de sânge. Se sting, sub influenţa fumatului, afectează dramatic ţesutul.

“Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!” a explicat dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.

×
Subiecte în articol: plămân gratar tigari

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close