Antena 3 CNN Actualitate Sănătate CNAS: "Aproximativ 88% din românii cu cancer care făceau tratament în 2019 au murit într-un an de zile"

CNAS: "Aproximativ 88% din românii cu cancer care făceau tratament în 2019 au murit într-un an de zile"

Aproape 90% din bolnavii de cancer din România care făceau tratament în anul 2019 au murit după un an, fiind vorba de cazuri descoperite târziu, a declarat Adela Cojan, şefa interimară de la CNAS.

CNAS: "Aproximativ 88% din românii cu cancer care făceau tratament în 2019 au murit într-un an de zile"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    16 Sep 2021   •   11:22

"Aproximativ 88% din pacienții români cu cancer care se aflau în tratament în 2019 au decedat într-un an de zile", a declarat Adela Cojan, președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit cursdeguvernare.ro.

Cifrele însemnate ale morţilor de cancer sunt rezultatul lipsei de prevenției de subfinanțare a medicinei primare, dar și de accesul îngreunat la serviciile din ambulatoriul de specialitate.

Şef CNAS: "M-au impresionat cifrele"

"Pot să vă spun că m-au impresionat cifrele pentru 2020, când am văzut că în jur de 88% din cazurile de cancer al căror tratament a fost finanțat în 2019 se regăseau printre CNP-urilor pacienților decedați (…).

Erau cazuri de cancere descoperite târziu, în stadiul 2, 3, cu metastaze. Dacă s-ar depista precoce, șansele de supraviețuire la cinci ani și la 10 ani ar fi mult mai ridicate", a continuat Adela Cojan.

Analiză: Impactul este devastator nu doar la nivelul famililor, ci și al economiei

Astfel, impactul este devastator nu doar la nivelul famililor, ci și al economiei, arată o analiză făcută de Clara Volintiru, conferențiar universitar la ASE București. 

Potrivit datelor, nouă din 10 români riscă sărăcia dacă se îmbolnăvesc de cancer, iar România pierde 3% din PIB cu fiecare "cohortă" anuală de bolnavi de cancer.
 

×
Subiecte în articol: cancer CNAS Adela Cojan

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close