Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum arată autopsiile bolnavilor de COVID. Complicațiile cardiovasculare, o problemă des întâlnită

Cum arată autopsiile bolnavilor de COVID. Complicațiile cardiovasculare, o problemă des întâlnită

Complicațiile cardiovasculare la pacienții care s-au vindecat de coronavirus sunt o problemă din ce în ce mai comună. Cardiologul Silviu Dumitrescu a explicat la „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” ce boli ale inimii ar putea face vindecații de COVID și care sunt simptomele care ar trebui să îi ducă medic.

Cum arată autopsiile bolnavilor de COVID. Complicațiile cardiovasculare, o problemă des întâlnită
de Andreea Cigolea    |    28 Aug 2020   •   10:30

În acest moment există două studii recente care au indicat un mare semnal de alară. După ce te-ai vindecat de COVID, s-ar putea să fie nevoie și de o evaluare cardiovasculară. 

Pacientul cardiovascular poate avea o evoluție nefavorabilă dacă se infectează cu Sars-CoV-2. Date recente publicate acum două săptămâni arată însă că și pacienți fără afectare cardiovasculară, care trec prin acestă infecție, pot avea ulterior probleme cardiace.

Unul dintre cele două studii a analizat 100 de paienți și s-a efectuat o rezonanță magnetică cardiacă, care a indicat o afectare cardiacă la peste 70% dintre cei testați în acest mod. Surprinzător este faptul că acești oameni nu aveau simptomatologie, doar 20% din ei se plângeau de dureri toratice, palpitații sau oboseală. 

RMN cardiac, necesar la 3 luni de la infecția cu COVID dacă apar simptome

Dacă după ce te-ai vindecat de coronavirus, ai palpitații, dureri toratice sau obosești ar fi bine să faci o evaluare medicală. Nu se știe foarte clar la cât timp după infectare pot apărea aceste simptome, însă pacienții au făcut investigațiile în medie la 71 de zile de la infectare. 

Un al doilea studiu a analizat pe autopsiile pacienților care au decedat din cauza virusului și care a aratat că există o afecțiune cardiacă de peste 60%.  Așadar, problemele pot apărea atât la cazurile grave cât și la cele medii și ușoare. În toate situațiile există o afectare cardiacă pe termen lung. 

Dacă avem factori de risc, hipertensiune, afectare cardiacă cunoscută sau o altă afecțiune cronică cu certitudine după vindecarea de Sars-CoV-2 este necesară această evaluare cardiacă.

Sfat de Sănătate. Cum arată autopsiile bolnavilor de Covid. Complicațiile cardiovasculare, o problemă des întâlnită

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close