Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Efectele negative ale caniculei asupra creierului. Expunerea la temperaturile extreme, un real pericol pentru sănătate

Efectele negative ale caniculei asupra creierului. Expunerea la temperaturile extreme, un real pericol pentru sănătate

Un nou studiu arată că expunerea prelungită sau repetată la căldură extremă ne afectează considerabil buna funcționare a creierului.

Efectele negative ale caniculei asupra creierului. Expunerea la temperaturile extreme, un real pericol pentru sănătate
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Aug 2023   •   18:49

În ultimii ani, verile au fost din ce în ce mai calde, iar experții averizează că temperaturile vor continua să depășească recordurile înregistrate.

Potrivit unui nou studiu, canicula ne afectează considerabil starea de spirit, dar și funcțiile cognitive, având efecte negative asupra creierului.

"Cercetarea noastră arată că expunerea prelungită la căldură extremă poate submina funcțiile cognitive“, a declarat Eunyoung Choi, de la NYU School of Global Public Health, unul dintre autorii studiului.

Astfel, expunerea repetată la temperaturi caniculare determină o "cascadă" de reacții în creier, ceea ce conduce la un dezechilibru  în întregul organism.

Citește și: Prunele uscate, beneficii uimitoare asupra sănătății. Cantitatea recomandată pentru consumul zilnic

"Declinul cognitiv poate să nu se manifeste după un singur episod, dar expunerile repetate sau prelungite la căldură extremă pot fi dăunătoare și pot declanșa o «cascadă» de reacții în creier, inclusiv leziuni celulare, inflamație și stres oxidativ, iar toate acestea putând epuiza rezerva cognitivă“, a explicat Virginia Chang, profesor de Științe sociale și comportamentale la NYU School of Global Public Health și autor principal al studiului.

Cum ne poate afecta canicula

Dificultăți de concentrare. Temperaturile extreme pot reduce capacitatea de concentrare a unei persoane. Este posibil să fii distras și să nu te poți concentra pentru realizarea unor sarcini complexe.

Scăderea memoriei. Căldura excesivă poate afecta memoria pe termen scurt. Persoanele pot avea dificultăți în reținerea informațiilor, ceea ce afectează activitățile zilnice.

Încetinirea proceselor cognitive. Cercetările au arătat că temperaturile ridicate pot duce la încetinirea proceselor cognitive, inclusiv a timpului de reacție și a vitezei de gândire.

Stres termic. Experiența de stres termic poate afecta negativ abilitățile cognitive, deoarece, pe caniculă, organismul luptă să regleze temperatura corpului. Acest stres poate duce la oboseală și scăderea nivelului de energie, afectând performanța cognitivă.

Somn deficitar. Temperaturile ridicate pot perturba somnul, iar lipsa de somn poate avea un impact semnificativ asupra funcției cognitive. Când nu dormi suficient sau somnul tău este de calitate scăzută, capacitatea de concentrare, memorare și gândire poate fi afectată.

Stare de disconfort. Căldura excesivă poate provoca o stare generală de disconfort și anxietate, ceea ce poate distrag atenția și poate afecta abilitatea de a gândi clar, potrivit StudyFinds, citat de adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: canicula efecte negative creier
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close