Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Factorii care îngreunează dezvoltarea creierului. Psihologul Raul Lupaș: "Ține de expunerea excesivă la ecrane"

Factorii care îngreunează dezvoltarea creierului. Psihologul Raul Lupaș: "Ține de expunerea excesivă la ecrane"

Psihologul Raul Lupaș a explicat, la Antena 3 CNN, ce putem face pentru a îmbunătăți și stimula abilitățile creierului, dar și ce factori îngreunează dezvoltarea creierului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Aug 2023   •   09:08

"Pentru a îmbunătății abilitățile creierului trebuie să fim atenți la mediul de dezvoltare și explorare în care individul trăiește.", spune psihologul Raul Lupaș.

"Avem diferite lucruri pe care le putem face, spre exemplu, să fim atenți la nutriția pe care cineva și-o oferă, alimentația pe care o folosește pe toată perioada dezvoltării.

Este foarte importantă stimularea, ceea ce înseamnă expunerea socială sau la activități noi, care forțează dezvoltarea unor noi legături între neuroni.", a mai precizat acesta.

Citește și: Vârsta până la care creierul uman continuă să se dezvolte. Se maturizează complet cu mult după 18 ani

Este important și somnul adecvat

Un alt aspect important sunt toate activitățile  pe care le facem pentru a reduce stresul, pentru că stresul este unul dintre factorii nocivi în dezvoltarea sănătoasă a creierului.

Este important ca acolo unde sunt observate disfuncționalități, ele să fie adresate pentru a se putea face o intervenție timpurie, pentru că unul dintre factorii care îngreunează dezvoltarea creierului sunt aspectele care țin de boli.

De bolile infecțioase, cronice, dar și de aspecte care țin de provocări psihologice.

Dacă este observată o dificultate la nivelul atenției, există intervenții sau lucruri care pot fi făcute ca aceasta să fie îmbunătățită.

Învățarea unei noi limbi, puzzle-urile, sudoku, ascultarea muzicii.

Expunerea la astfel de activități ajută la buna dezvoltare a creierului", a spus psiholog Raul Lupaș.

Întrebat ce îngreunează dezvoltarea creierului, psihologul a spus:

"Expunerea la toxine care se poate întâmpla și prenatal, toxine precum alcool, tutun sau droguri.

Bolile infecțioase, stresul, trauma, condițiile psihologice nedorite.

Un mediu în care lipsește stimularea, creativitatea, curiozitatea, aspecte care țin de dinamici relaționare nepotrivite.

Un alt aspect ține de expunerea excesivă la ecrane, lucru care este important să-l tratăm cu mare atenție", a mai precizat psiholog Raul Lupaș.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close