Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Două femei din Alba Iulia, bolnave de cancer, şi-au câştigat dreptul la viaţă în instanţă

Două femei din Alba Iulia, bolnave de cancer, şi-au câştigat dreptul la viaţă în instanţă

Oamenii care suferă de cancer sunt nevoiţi să se lupte atât cu boala, cât şi cu instituţiile statului, care refuză să le deconteze tratamentul costisitor. Două femei au acţionat prin lege şi au reuşit să obţină decontarea integrală a tratamentelor necesare pentru supravieţuire.

Două femei din Alba Iulia, bolnave de cancer, şi-au câştigat dreptul la viaţă în instanţă
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2022   •   15:48

Două femei din Alba Iulia au avut curajul de a înfrunta instituţiile statului şi de a-şi cere dreptul la sănătate şi la viaţă.

Una dintre femei suferă de cancer mamar, iar cealaltă de cancer uterin, tratamentul recomandat, în ambele cazuri, fiind administrarea medicamentului Pembrolizumab, cu denumirea comercială Keytruda.

Din cauza costurilor uriaşe, dar şi din cauza lipsei unui sprijin din partea instituţiilor statului, cele două femei au dat în judecată Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României.

12.000 lei un flacon de medicamente

În final, Curtea de Apel Alba Iulia a decis faptul că instituţiile din domeniul sănătăţii au obligaţia de a asigura decontarea integrală a tratamentului, preţul unui singur flacon fiind în jur de 12.000 de lei.

„Preţul ridicat al medicamentului solicitat şi procedura îndelungată necesară includerii acestuia în lista medicamentelor compensate pentru afecţiunea de care suferă reclamanta justifică urgenţa luării măsurilor care se impun, prin care să fie asigurat medicamentul în regim de compensare 100%.

Dispunerea măsurii provizorii de asigurare a tratamentului medicamentos este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viaţă al reclamantei, drept consacrat atât de Constituţia României, cât şi de Convenţia europeană privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, căruia îi corespunde obligaţia corelativă a statului de a asigura respectarea acestui drept prin luarea tuturor măsurilor necesare", a argumentat judecătorul Curţii de Apel Alba Iulia, citat de adevarul.ro.

În prezent, zeci de procese similare se află în derulare pe rolul curților de apel din țară.

×
Subiecte în articol: Alba Iulia bolnav cancer
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close