Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Mâncarea viitorului: Aer comestibil, inventat de finlandezi

Mâncarea viitorului: Aer comestibil, inventat de finlandezi

Mănânci răbdări prăjite, spune o veche vorbă românească despre împrejurările în care nu mănânci nimic. În doi ani e posibil să ne umplem farfuriile cu aer, la propriu. La început a fost doar o idee pentru dietele astronauților. Acum însă o companie finlandeză a creat o proteină dintr-un amestesc inedit de dioxid de carbon, apă și electricitate, ideală, spun ei, pentru o dietă sustenabilă în viitor.

Mâncarea viitorului: Aer comestibil, inventat de finlandezi
Sursa foto: Solar Food
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2022   •   09:38

Compania finlandeză a numit invenția Solein, iar pe piață va fi lansată sub eticheta de "mâncare din aer". Produsul este sub formă de pudră uscată, dar nu se va consuma aşa. 

Proteina, rezultată în urma unui proces de fermentare complet natural, are o textură asemănătoare cu cea a fainii de grâu, urmând a intra în componenţa diferitelor produse alimentare.

"Am început cercetările cu ani în urmă la institutul nostru de cercetare. Practic, ceea ce facem se numește "fermentarea gazului" și e similar cu metoda prin care se face vinul. Consumă hidrogen și dioxid de carbon, iar hidrogenul îl facem cu electricitatea din apă și dioxidul de carbon îl luam din aer sau folosim emisii sustenabile.", explică producătorii.  Compania încurajează inventarea unor produse alimentare complet noi care să aibă la bază această proteină.

Pudra se poate realiza în orice mediu controlat, astfel poate fi făcută oriunde în lume, iar crearea ei va fi în scurt timp de 10 ori mai ieftină decât producţia de proteină animală.

Nu mai este nevoie să depindem de vreme sau de sistemele de irigație, iar producţia în sine nu este poluantă deloc, dacă energia folosită provine din surse verzi. 

Aceasta îmbunătățește valoarea nutrițională a produselor existente. Este bogata în fier și vitamine, și săracă în grăsimi.

În timp ce gustul este unul dintre criterii pentru mulţi dintre noi, avantajul pudrei este de a nu avea un gust puternic, ci dimpotrivă, să poată fi condimentată funcţie de preferinţele fiecărui consumator.

Beneficiile nutriţionale ale proteinei 

  • îmbunătăţeşte valoarea nutriţională a produselor existente  
  • bogată în fier
  • bogată în vitamine  
  • ideală pentru diete vegane sau vegetariene  
  • săracă în grăsimi

Clasica ciorbă s-ar putea să conţină paste pe bază de proteină din aer. Păstrează valoarea nutritivă dar este şi o alternativă sănătoasă pentru vegani. 

Proteina imită textura suculentă şi gustul cărnii. Poate fi şi o alternativă pentru consumul de lactate. Astfel, micul dejun ar putea conţine brânză vegană pe baza de proteină din aer, dar şi înghețată, iaurt și lapte rezultate în urma acestui proces de fermentare inedit. 

Specialiștii vin cu o variantă sănătoasă pentru gustările de la ora prânzului. Bogate în proteine, cu un conținut scăzut de grăsimi, batoanele nutritive sunt soluția ideala după ce facem sport de exemplu, dar pentru cei care prefera varianta fast food avem varianta chipsurilor aromate pe baza proteinei din carbon.

×
Subiecte în articol: mancarea viitorului aer comestibil Solein
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close