Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ministrul Sănătăţii, după trei cazuri de variola maimuţei în România: "Singura metodă de prevenire e abstinenţa"

Ministrul Sănătăţii, după trei cazuri de variola maimuţei în România: "Singura metodă de prevenire e abstinenţa"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că, în contextul în care trei cazuri de variola maimuței au apărut în România, ”singura metodă infailibilă de prevenire este abstinența”, având în vedere că boala se transmite și prin contact sexual.

Ministrul Sănătăţii, după trei cazuri de variola maimuţei în România: "Singura metodă de prevenire e abstinenţa"
Sursa foto: gov.ro
de Georgiana Adam    |    16 Iun 2022   •   11:29

"Prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă. Să ştiţi că singura metodă infailibilă este abstinenţa. 

Aşa este, aşa scrie în literatură şi vă reproduc din literatura de specialitate", a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit observatornews.ro.

Până acum, în România au fost confirmați cu această boală trei pacienți din București. 

E vorba de trei bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 32 de ani și, în cazul tuturor, starea de sănătate este bună.

Autorităţile sanitare, în alertă: Se caută contacţii românului cu variola maimuţei | Bărbatul a mers la spital în a 5-a zi de simptome

Autorităţile sanitare sunt în alertă, după ce a fost confirmat primul caz de variola maimuței de la noi din ţară, iar acesta a mers la spital după patru zile de la apariţia simptomelor.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, a început deja o anchetă epidemilogică şi asta pentru că partenerul persoanei infectate a călătorit recent în mai multe ţări din Europa unde sunt confirmate mai multe cazuri cu variola maimuţei.

La noi, este vorba despre un tânăr de 26 de ani care a mers la spital ieri noapte şi care se află, acum, în izolare pentru 21 de zile.

Simptome variola maimuței

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpulu, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Cu toate că variola maimuței nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație.

Perioada de incubație a variola maimuței este de obicei de la 6 la 13 zile. Variola maimuței necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 până la 21 de zile.

×
Subiecte în articol: Variola maimuței Alexandru Rafila
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close