Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Obiceiurile proaste ale românilor care distrug viața. Medic: ”Pacientul român de 80 de ani arată ca pacientul de 96 de ani din Franța”

Obiceiurile proaste ale românilor care distrug viața. Medic: ”Pacientul român de 80 de ani arată ca pacientul de 96 de ani din Franța”

Dr. Clara Alexandrescu este medic primar cardiolog atât în România, cât și în Monaco. Medicul spune că românii ar trebui să fie mai atenți la ceea ce fac între 30 și 50 de ani, ca să nu ajungă la 70 de ani să-și pună stenturi sau să facă infarct.

Obiceiurile proaste ale românilor care distrug viața. Medic: ”Pacientul român de 80 de ani arată ca pacientul de 96 de ani din Franța”
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2021   •   09:55

Cele mai multe dintre problemele de care suferim se cauzează alimentației dezechilibrate. 

”În România încă văd pacienți de 80 de ani care sunt mirați, fericiți că au ajuns la 80  de ani - în cărucior rulant, totuși, la 80 de ani - și spun: până acum, când am făcut accidentul ăsta vascular, nu m-a supărat nimic! Dar la 80 de ani devine o povară, or tocmai asta societatea trebuie să evite, să nu devină pacienții o povară pentru societate, pentru familie și pentru finalul vieții lor”, spune dr. Clara Alexandrescu.

”Pacientul român de 80 de ani arată ca pacientul de 96-97 de ani din Franța. Asta dovedește că diferența de 15 ani între țări nu vine din sistemul sanitar, vine din mentalitatea de a nu te pune la masă la prânz și a te mai scula seara la ora 9:00, nu grătare care încep duminică la 12:00 și se sfârșesc la miezul nopții, stropite cu bere în cantități excesive. Stilul nostru românesc trebuie să sufere mari schimbări dacă vrem să fim mai sănătoși în cardiologie”, explică medicul cardiolog.

”Avem apoi o mare problemă la grăsimi, iubim să mâncăm gras, iubim friptura, iubim tot ceea ce înseamnă cârnați, mici. Cutumele astea alimentare trebuie să înceteze sau să se diminueze. Nu zice nimeni să nu mai mănânci niciodată, niciun regim. Dar sunt grăsimi de proastă calitate, plus că mâncăm multe chestii cumpărate, în care se pun grăsimi de proastă calitate și foarte procesate”.

Mâncăm prea multă pâine

”După care avem o problemă mare: mâncăm foarte dulce. Indiferent de nivelul social, este o țară care mănâncă extrem de multă pâine, fără să aibă ideea că pâinea este carbohidrat, adică până la urmă, este tot zahăr.

La noi, vine și asta de undeva tot din copilărie, când exista ideea că să iei cu pâine și să mănânci totul din farfurie. Aici, românii trebuie să învețe să merge și cu pâine mai puțină. Mâncăm foarte multe făinoase, nu numai pâine - pe stradă e plin de covrigării, suntem mari amatori de plăcinte. Aceste produse îți determină o secreție permamentă de insulină a pancreasului, care la un moment dat se epuizează și omul ajunge să facă repede diabet. 

Nu trebuie să aștepte nimeni nimic, nici de la societate, nici de la guvern, fiecare trebuie să se îngrijească singur, este o regulă de a te uita în farfurie, pentru că ceea ce mănânci astăzi te va costa la 70 de ani foarte tare - dacă ajungi la 70, pentru că aici este marea problemă, care va deveni complicată într-o țară în care diabetul este într-o creștere exponențială în ultimii ani”  atrage atenția Clara Alexandrescu, conform Digi 24.

×
Subiecte în articol: pâine roman
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close