Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericol în natură, începe sezonul căpuşelor. Sfaturile medicilor

Pericol în natură, începe sezonul căpuşelor. Sfaturile medicilor

Atenţie, vremea caldă aduce şi pericolul căpuşelor. Mușcătura lor afectează oameni și animale deopotrivă şi poate provoca maladii extrem de grave. Medicii spun că trebuie să fim foarte atenți când ajungem în zone împădurite sau în parcuri, mai ales acolo unde iarba nu a fost tăiată.

Pericol în natură, începe sezonul căpuşelor. Sfaturile medicilor
Sursa foto: Zuma Press / Xinhua - Hepta
de Georgiana Adam    |    31 Mar 2022   •   15:02

Medicii spun că nu orice mușcătura de căpușă este periculoasă, ci doar cele ale speciei care transmite boală Lyme.

Maladia se poate trata, dar este extrem de importantă prezentarea de urgență la spital.

"E bine ca aceasta îndepărtare, dacă persoana respectivă nu ştie să o facă, să se adreseze unui cadru medical, nu neapărat în urgenţă, pentru că este o procedură de 5 secunde. Dacă avem suspiciunea unei boli Lyme, da, sunt anumite antibiotice care se administrează", a spus Hadrian Borcea, șeful UPU Oradea.

Conform specialiștilor, în comportamentul căpușelor sunt două sezoane în care aceste insecte sunt active. Unul la începutul primăverii, din martie până în iunie, iar celălalt în lunile septembrie-noiembrie, dar mai redus ca intensitate.

Şi pentru animalele de companie, muşcătura acestor insecte poate duce la infecții extrem de grave dacă nu sunt tratate.

"Controlăm în primul rând pleoapele, aici unde este pielea mai subtire de obicei se implanteaza căpuşa foarte usor, în zona trufei, sub gat şi, de obicei sub membrele anterioare şi posterioare unde e foarte subtire. Căpuşa o prindem de la bază, cu degetele sau cu o pensetă, o răsucim de două-trei ori şi iese cu cap cu tot", explică un medic veterinar.

Ca să diminueze riscurile, medicii recomandă ca atunci când ieşiţi în natură, în zonă cu vegetaţie, să purtaţi pantaloni lungi şi încălţări care acoperă pielea piciorului. 

Citiţi şi: Cum îndepărtăm corect o căpuşă | De ce remediile băbeşti fac mai mult rău decât bine şi cresc riscul de infecţie 
 

×
Subiecte în articol: capuse sfaturi medici parcuri pericol
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close