Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Praful cancerigen care distruge sănătatea românilor | Este asociat cu cancerul la plămâni

Praful cancerigen care distruge sănătatea românilor | Este asociat cu cancerul la plămâni

Praful de pe haldele de steril poate fi foarte dăunător pentru sănătatea celor ce locuiesc în apropiere. Mai multe persoane au sesizat de-a lungul verii că nori groși de steril s-au ridicat în apropierea haldelor care se află în jurul Băii Mari. 

Praful cancerigen care distruge sănătatea românilor | Este asociat cu cancerul la plămâni
Sursa foto: Adevarul
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Aug 2022   •   09:59

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care se expun românii din zonă. 

”Nu e tocmai un praf inert, cum e praful obișnuit. E vorba de praful sclerozant, care este foarte fin și intră în plămâni. Ultimele studii arată chiar că este cancerigen”, a explicat Prof. dr. ing. Ioan Bud, profesor la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.

Profesorul mai arată că ultimele studii au dovedit că acest element este adociat cu cancerul la plămâni.

”Este partea care nu a avut importanță economică și a fost aruncată pe iaz. Praful acela care este pe iaz, de fapt, este în mare parte constituit din componenta aceasta.

Iar componenta aceasta este silicea cristalină, un praf sclerozantă, dar în același timp s-a dovedit că este și cancerigen” a mai explicat profesorul, conform Adevărul.

Praful poate da silicoză, dacă este inhalat, care este, de fapt, boala pe care o făceau minerii, tocmai din cauza acestui element, care se ridica atunci când perforau zăcământul.

×
Subiecte în articol: praf cancer plamani
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close