Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Producătorii de medicamente din România, scrisoare deschisă către Guvern: "Întârzierea va genera un impact dramatic asupra accesului pacienților la medicamente generice"

Producătorii de medicamente din România, scrisoare deschisă către Guvern: "Întârzierea va genera un impact dramatic asupra accesului pacienților la medicamente generice"

Producătorii de medicamente din România, respectiv APMGR şi PRIMER, au transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României în care au avertizat că accesul românilor la medicamentele generice ar putea fi afectat dacă nu se iau măsuri.

Producătorii de medicamente din România, scrisoare deschisă către Guvern: "Întârzierea va genera un impact dramatic asupra accesului pacienților la medicamente generice"
Sursa foto: Profimedia Images
de Alin Tarnovschi    |    03 Noi 2022   •   08:43

"Stimate Domnule Prim Ministru, Stimate Doamne și stimati Domni Președinți Stimați Domni Ministri, Prezenta scrisoare oficială este adresată dumneavoastră în numele APMGR și PRIMER și se referă la problemele de acces la medicamentele generice ce vor fi întâmpinate de către pacienții români.

În contextul socio-economic actual, cu o rată a inflatiei ajunsă la cote alarmante, îmbatranirea populației și creșterea cheltuielilor cu tratamentul pentru bolile cronice, rolul medicamentelor generice și biosimilare a crescut semnificativ, de aceea considerăm că este momentul ca Guvernul să recunoască importanța acestora și să susțină aceste medicamente.

Într-o analiză făcută pe perioada 2015-2021 de către IQVIA a reieșit că cele 1000 de medicamente generice care au fost lansate în aceasta perioadă au generat 780 milioane de euro economii de cost și un acces de trei ori mai mare al pacienților la tratament. 60% din aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet și neurologie.

În ultimii 6 ani valoarea consumului trimestrial de medicamente compensate necondiționat a crescut cu 50%, principalele creșteri nominale le-au înregistrat citostaticele și antidiabeticele orale, această creștere fiind generată în principal de medicamentele inovative.

Fără economiile de cost aduse de către medicamentele generice, guvernul nu ar fi putut susține cererea tot mai mare de medicamente din ultimii ani . În următorii 10 ani, se pot genera economii suplimentare din intrarea medicamentelor generice pe piață, dar o oportunitate foarte mare poate veni și din utilizarea crescută a medicamentelor biosimilare, oportunitate pe care România încă refuză să o valorifice.

În această perioadă producatorii și importatorii de medicamente generice calculează noile costuri pentru productie (care includ costurile crescute cu utilitățile, transport, materie primă) la care se adaugă prețul cel mai mic impus de Ministerul Sănătății, taxa clawback mai mare decât stipulează Legea 53/2020 și inflația.

Dacă ne dorim ca pacienții să aibă în continuare acces la medicamentele generice, Ministerul Sănătății și CNAS să beneficieze de economii de cost generate de către medicamentele generice și biosimilare, următoarele măsuri trebuie luate imediat:

1. Scăderea taxei clawback pentru medicamentele generice de tip II și III cu un procent de 6- 8%; datorită modului de calcul al taxei (la prețul de raft), pentru un medicament generic de tip III compensat integral, cu un preț de producător între 5-100 RON, se plătește o taxă clawback de peste 28% și nu 20% cum prevede Legea 53/2020.

2. Ajustarea politicii de preț cu rata inflației, cel puțin pentru medicamentele de până în 100 RON șă amânarea procesului de corecție.

3. Susținerea producătorilor de medicamente generice din România cu plafonarea prețului utilităților. Medicamentele generice tratează 70% din populație și cheltuie doar 25% din bugetul pentru compensarea medicamentelor.

Din păcate, lipsa de susținere a medicamentelor generice și biosimilare, administrarea ineficientă a bugetului pentru compensarea medicamentelor a condus la creșterea numarului de medicamente aduse prin autorizații de nevoi speciale (ANS), la prețuri și de 10 ori mai mari decăt prețul unui medicament generic prezent în piață, dar devenit nesustenabil din cauza eroziunii prețului și a taxei clawback.

Întârzierea implementării măsurilor mai sus menționate va genera un impact dramatic asupra accesului pacienților la medicamente generice și implicit asupra bugetului sistemului de sănătate. Industria de medicamente generice și biosimilare are o obligație morală și legală de a menține aprovizionarea cu medicamente către România și suntem pe deplin angajați să facem acest lucru.

Cu toate acestea, nu putem opera într-un mediu care combină inflația excesivă a costurilor cu politici de taxare (taxa claw-back) și care scad constant prețurile.

Prin urmare solicităm ca această situație dificilă să fie abordată prin implementarea unor politici durabile care sunt aliniate cu autonomia strategică europeană. Vă mulțumim și rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru întrebari și clarificări", se arată în scrisoarea deschisă semnată de Valentina Băicuianu, director executiv APMGER şi Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

×
Subiecte în articol: PRIMER APMGR
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close