Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Cum depistăm cancerul de sân dacă nu avem simptome

Sfat de sănătate. Cum depistăm cancerul de sân dacă nu avem simptome

Cancerul la san poate fi descoperit cu uşurinţă înainte ca orice femeie să aiba simptome. Este vorba despre investigaţii simple, care durează puţin şi la care pot apela toate femeile.

Sfat de sănătate. Cum depistăm cancerul de sân dacă nu avem simptome
06 Mar 2020   •   11:40

Radiologul Ioana Voiculescu a vorbit la rubrica ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea, despre cât de importantă este descoperirea precoce a unui cancer la sân.

"Trebuie să ne investigăm din timp. Se începe investigarea sânilor prin ecografie, de la vârsta de 18 ani. În contextul în care nu avem factori de risc, deci nu sunt rude de gradul 1 sau 2 cu cancere de sân sau de ovare în familie, ecogafiile se repetă anual. Dacă se asociază factori de risc, reducem intervalul dintre ecografii, la şase, respectiv trei luni, în funcţie de situaţie. După 40 de ani este necesară şi mamografia. Intră în screeningul cancerului de sân. Un cancer se simte la palpare, doar atunci când depăşeşte dimensiuni de un centimetru (...) Nici ecografia şi nici mamografia nu sunt metode care depind de perioada ciclului menstrual. Noi trebuie să nu ratăm din cauza unei modificări structurale a sânului, cancerele şi atunci, perioada ciclului mentrual nu ne influenţează în vederea efectuării acestor examinări. Doar la rezonanţa magnetică a sânului, femeia trebuie să fie într-o anumită perioadă a ciclului menstrual, respectiv zilele 2-14, ca să nu avem erori de diagnosticare, adică rezultate fals pozitiv, respectiv fals negativ'', a explicat Ioana Voiculescu, medic primar Radiologie.

Sfat de Sănătate. Cum depistăm cancerul de sân dacă nu avem simptome

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close