Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sindromul plămânului alb | Dr. Tudor Ciuhodaru spune ce a dus la explozia numărului de cazuri de pneumonie misterioasă

Sindromul plămânului alb | Dr. Tudor Ciuhodaru spune ce a dus la explozia numărului de cazuri de pneumonie misterioasă

Sindromul plămânului alb, pneumonia misterioasă care a pus pe jar lumea medicală, se tot răspândește în Europa. 

de Milena Niță    |    09 Dec 2023   •   15:16

Situația devine gravă în contextul în care penicilina, un antibiotic comun care în mod normal ajută la combaterea infecțiilor de acest tip, nu are niciun efect, iar Organizația Mondială a Sănătății anunță că au fost raportate cazuri multiple în Franța, Suedia, Elveția, Olanda, Italia, Danemarca. 

"Eu chiar sunt extrem de curios să văd răspunsul pe care l-a oferit China Organizației Mondiale a Sănătății și evaluarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății după aceasta. 

Nu cred că este momentul să apăsăm, cel puțin în acest moment, butonul de panică, pentru că aceste manifestări de tip febră, oboseală, tuse prelungită, apărute la copiii cu vârste între 3 și 8 ani, produse de un cocktail de agenți patogeni respirator, mai ales după acea perioadă intensă de restricții, deficit de memorie imunologică și în contextul creșterii rezistenței antibiotice, n-aș putea spune că este ceva nou sub soare în acest moment. 

Dacă vorbim despre faptul că acest lucru iar a apărut în China, vă reamintesc faptul că și Statele Unite, și Canada, și Europa s-au confruntat cu un val crescut de infecții respiratorii acute, mai ales după ridicarea restricțiilor. 

Și în acest context, dacă ne uităm în China, ea a înregistrat un număr constant de cazuri pe creștere în perioada următoare ridicării restricțiilor, iar ceea ce a dus la explozia de cazuri a fost practic Ziua națională de la începutul lunii octombrie. 

În plus, dacă ne uităm pe raportările de acolo, se înregistrează într-adevăr un număr constant de cazuri severe, dar foarte puține cazuri critice și niciun deces până în acest moment. 

Dacă ne uităm și puțin peste ocean, specialiştii spun că nu este vorba despre un agent patogen nou, ci de un cocktail, de o cantitate mai mare de virus și bacterii care circulă în același timp. 

În plus, cei mici sunt extrem de vulnerabili, mai ales pe fondul acela de deficit de memorie imunologică, mai ales că în ultimii ani nu au fost expuși la aceste tipuri de bacterii sau de virus", a spus dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close