Antena 3 Actualitate Sănătate Știai? Cine face accident vascular cerebral și de ce

Știai? Cine face accident vascular cerebral și de ce

02 Dec 2019   •   19:37
Știai? Cine face accident vascular cerebral și de ce

Conf. Univ. Dr. Adriana Dulămea, Șef Sectie Neurologie din cadrul I.C.Fundeni a povestit care sunt cele mai frecvente cauze care pot declanșa accidentul vascular cerebral, o boală foarte frecventă, care poate duce și la deces.

Ce este accidentul vascular cerebral

Este o afectiune a creierului, provocata de împiedicarea circulației sângelui într-o anumită zonă, fapt ce are drept consecință moartea celulelor cerebrale neirigate și neoxigenate.  Aceste celule se distrug în câteva minute, alteori în câteva ore de la momentul afectării circulației locale. Ca urmare, partea corpului controlată de zona din creier distrusă nu mai poate funcționa normal, iar pacientul are deficite neurologice brusc instalate, ce necesită terapie de urgență. În funcție de importanța și de mărimea zonei cerebrale afectate, pot apărea consecințe grave: moarte sau invaliditate pe termen lung. De aceea este importantă prevenirea AVC și, în momentul în care totuși AVC se produce, este importantă intervenția medicală rapidă, tratamentul în timp util putând să micșoreze distrugerile cerebrale și complicațiile.

Continuarea, pe doctorulzilei.ro.

×
Subiecte în articol: accident vascular cerebral
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close