Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Studiu | Transplantul de uter permite femeilor sarcini reușite

Studiu | Transplantul de uter permite femeilor sarcini reușite

Mai mult de jumătate dintre femeile din SUA care au primit un uter printr-un transplant au avut sarcini de succes, arată un nou studiu.

Studiu | Transplantul de uter permite femeilor sarcini reușite
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    11 Iul 2022   •   16:22

Între 2016 și 2021, 33 de femei au primit transplant de uter în Statele Unite și până acum 19 dintre ele (58%) au născut un total de 21 de copii.

"Transplantul de uter ar trebui considerat o realitate clinică în SUA", au scris cercetătorii.

Toate femeile sufereau de așa-numita infertilitate absolută a factorului uterin, adică fie s-au născut fără uter, fie acesta a trebuit să fie îndepărtat.

Peste un milion de femei din SUA ar putea beneficia de un transplant de uter, a declarat liderul studiului, dr. Liza Johannesson, de la Centrul Medical al Universității Baylor, din Dallas.

La 74% dintre primitoare, uterul încă funcționa la un an după transplant. În acest grup, 83% au avut copii născuți vii, au raportat cercetătorii.

Copiii au fost toți născuți prin cezariană, în medie la 14 luni după transplant. Mai mult de jumătate s-au născut după 36 de săptămâni de gestație.

După ce primitoarea dă naștere, uterul transplantat este îndepărtat pentru a evita necesitatea utilizării pe tot parcursul vieții a medicamentelor imunosupresoare.

Intervențiile chirurgicale din SUA, efectuate la Centrul Medical al Universității Baylor, Clinica Cleveland și Spitalul Universității din Pennsylvania, se numără printre cele peste 100 de transplanturi de uter efectuate până acum în întreaga lume.

"Transplantul de uter este de facto un tratament de fertilitate", iar unele companii de asigurări ar putea refuza să-l acopere, a spus co-autorul dr. Giuliano Testa de la Baylor, potrivit Reuters.

În două treimi dintre transplanturile din SUA, uterul a provenit de la o donatoare în viață, aproximativ una din patru dintre acestea a suferit o complicație în urma operației.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close