Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Mai marii Sănătății din lume cer guvernelor să scumpească alcoolul și băuturile cu zahăr

Mai marii Sănătății din lume cer guvernelor să scumpească alcoolul și băuturile cu zahăr

Peste 2,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de alcool și peste 8 milioane din cauza consumului de produse care dăunează sănătății.

Mai marii Sănătății din lume cer guvernelor să scumpească alcoolul și băuturile cu zahăr
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2023   •   22:42

Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le-a cerut guvernelor să mărească taxele pe băuturile zaharoase și alcoolice. Reprezentanții organizației spun că prea puține țări folosesc suprataxarea acestor produse pentru a-i determina pe oameni să renunțe la acestea.

”OMS recomandă ca accizele să fie aplicate tuturor băuturilor îndulcite cu zahăr și băuturilor alcoolice. Impunerea de taxe pe alcool și pe băuturile îndulcite cu zahăr va reduce aceste decese”, se arată într-un comunicat de presă al OMS.

OMS mai precizează că 108 țări impun taxe pe băuturile răcoritoare și pe băuturile îndulcite cu zahăr, dar rata medie de impozitare este de doar 6,6% din prețul unei băuturi răcoritoare.

Totuși, jumătate dintre aceste țări impun taxe și pe apă, iar asta contravine recomandărilor organizației.

”Taxarea produselor nesănătoase îmbunătățește sănătatea oamenilor. Are efecte pozitive pentru societate, mai puține boli și debilitate, precum și surse de venit pentru guverne pentru a furniza servicii publice. În cazul alcoolului, taxele ajută la prevenirea violenței și a traumelor cauzate de (accidentele) rutiere”, a declarat Rudiger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătății.

OMS a mai publicat, marți, și un manual cu privire la impozitarea alcoolului pentru cele 194 de state membre ale organizației.

Aproximativ 148 de țări impun accize pentru băuturile alcoolice, însă vinul este scutit de accize în cel puțin 22 de țări. Cele mai multe dintre acestea se află în Europa.

În medie, acciza pentru cea mai bine vândută marcă de bere este de 17,2%, în timp ce cea pentru cea mai populară marcă de băutură spirtoasă este de 26,5%.

×
Subiecte în articol: alcool taxa bauturi zahar OMS
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close