Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dr. Tudor Ciuhodaru, despre principalele simptome ale botulismului: "Este o afecțiune rară, dar mortală"

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre principalele simptome ale botulismului: "Este o afecțiune rară, dar mortală"

Dr. Tudor Ciuhodaru a vorbit, la Antena 3 CNN, despre principalele simptome ale botulismului și a atras atenția asupra faptului că și preparatele conservate în propria gospodărie pot fi la fel de periculoase precum cele din comerț.

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre principalele simptome ale botulismului: "Este o afecțiune rară, dar mortală"
Sursa foto: Hepta | Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Sep 2023   •   14:37

Medicii din Timișoara sunt în alertă, după ce patru oameni au ajuns în stare gravă la spital cu simptome specifice botulismului.

Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția că toate alimentele pe care inenționăm să le consumăm trebuie să fie analizate atent, mai ales cele preparate și conservate în propria gospodărie.

"Botulismul este una dintre cele mai grave afecțiuni. Este rară, dar mortală. Toxina este una dintre cele mai puternice din lume.

Atenție la recunoașterea acestei afecțiuni, pentru că este esențială prezentarea la spital și primirea unui tratament, astfel încât să poată crește șansele de supraviețuire.

Citește și: Alertă sanitară: Focar de botulism după ce mai mulţi oameni au mâncat şuncă de porc, în Timişoara

Vorbesc despre disfagie, dificultatea de a înghiți, disartrie, dificultatea de a pronunța cuvintele, și diplopie, atunci când vederea este dublă.

Aceste semne și o paralizie simetrică descendentă, gât, torace, brațe, membre inferioare, până la insuficiență respiratorie acută, impun prezentarea de urgență la spital.

Alimentele conservate în propria gospodărie, nepreparate termic corespunzător,  pot favoriza dezvoltarea acestei toxine.

Sunt semnale de alarmă, mai ales când vedeți borcane cu capacul bombat sau când apar modificări ale conținutului", a spus dr. Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: botulism simptome dr. Tudor Ciuhodaru
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close