Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Val de viroze în spitale. Medicii acuză că n-au vaccin împotriva pneumoniei

Val de viroze în spitale. Medicii acuză că n-au vaccin împotriva pneumoniei

Val de viroze şi pneumonii în spitalele de pediatrie. Doctorii sunt îngrijoraţi de formele de boală care apar în cazul preşcolarilor şi celor din clasele primare. Specialiştii atrag atenţia că imunitatea celor mici este mai scăzută după perioada de restricţii din pandemie. Iar din acest motiv, mulţi ajung la spital cu insuficienţă respiratorie. Grav este că, în mai multe cabinete ale medicilor de familie, vaccinul împotriva pneumoniei lipseşte.

Val de viroze în spitale. Medicii acuză că n-au vaccin împotriva pneumoniei
de Cristina Ştefan    |    20 Sep 2022   •   09:03

Deşi nu a debutat încă sezonul gripal, spitalele se confruntă cu sute de cazuri de viroze şi penumonii.

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti ajung zilnic copiii cu infecţii respiratorii, iar unii au forme severe de boală.

"În cazul în care viroza care este dată de fapt de un virus se suprainfectează zona respectiva, adică plămânii şi apare si infecție bacteriană şi atunci spunem că se dezvoltă o pneumonie", a declarat Raluca Alexandu, purtător de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu".

Mai bine de jumătatea din totalul internărilor de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt cu viroze şi pneumonii. Cei mai mulţi copii ajung la spital cu febră mare, tuse dar şi cu insuficienţă respiratorie.

Această fetiţă ne-a povestit că poartă mereu masca la şcoală pentru că unii colegi au răcit şi vin în continuare la cursuri.

Cazurile au crescut şi în cabintele medicilor de familie.

"Există si o lipsa de memorie imunologică a organismului copiilor pentru că au fost restricțiile si majoritatea au stat acasă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori", a precizat Cosmina Berbecel, medic pediatru.

Grav este că mulţi doctori acuza că nu au primit vaccinul PREVENAR, cel împotriva pneumoniei.

"Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în mai cantități mai mici şi acum lipsește din nou.  Este un vaccin care se face de la 2 luni şi este extrem de important pentru copiii foarte mici care se nasc prematur, mai ales pentru aceștia, pentru că previne pneumonia peumococica, care este printre principalele cauze de deces din lume", a spus medicul Sandra Alexiu.

Potrivit Institutului de Sănătate Publică achiziţia vaccinului pneumococic se afla în plin proces de desfasurare, întrucât s-a primit recent bugetul pentru aceaste seruri.
 

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close