Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Detaliul care te va face să nu mai mănânci covrigi: "M-am înșelat! Amarnic!"

Detaliul care te va face să nu mai mănânci covrigi: "M-am înșelat! Amarnic!"

Valentin Bunea, un inginer care a pus bazele unui program de nutriție, a dezvăluit cât de periculos pentru siluetă este un simplu covrig.

Detaliul care te va face să nu mai mănânci covrigi: "M-am înșelat! Amarnic!"
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    17 Mai 2022   •   12:00

Am folosit covrigul drept exemplu în diverse postări să îți arăt că sunt doar „calorii goale”. Calculasem eu că un covrig are 300 de calorii. Doar că m-am înșelat. Amarnic. 

Pe net 

Dacă dai o căutare pe net pentru „calorii covrig” găsești valori între 270 - 400 de calorii. Asta am făcut și eu acum câțiva ani, dar nu mi-a fost suficient. Îmi place să fiu sigur pe mine când deschid gura. 

Surprize, surprize 

Pe vremea când aveam sediul central în Aviatorilor am cumpărat un covrig la un moment să-i fac poză pentru o postare. Eram oricum sigur că un covrig cald are mai puțin de 100g. Voiam să mă asigur că fură covrigarii acolo măcar 5-10g. Surpriză, covrigul avea 101 grame. I-am făcut poză și l-am aruncat într-un dulap la bucătărie cu gândul că îi mai fac niște poze a 2-a zi.

După câteva săptămâni dau de covrig în dulap și il iau să-i arăt unui client cum covrigul ăla de 100g are 50g de glucoză care i se lipesc de artere. Îl pun pe cântar: 75g. Bă ce ingineria e asta? S-a stricat cântarul. După câteva secunde îmi cade fisa. Stai că s-a uscat. Adică s-a evaporat apa din el.

COVRIG = H2O + FĂINĂ

EVRiKA! Deci un covrig cald are 75g de făină și 25g de apă! Aveam răspunsul la întrebarea mea.

75 de grame de făină albă = 271 kcal

Tot îmi dădea cu virgulă, pe net la suta de grame covrigii aveau mai mult de 300 calorii. Caut pe net „rețetă covrigi”. La 450g de făină se folosesc 45g de zahăr și 80ml de ulei. Ce prost sunt. Ok, deci de la 271 de calorii nu ar fi exagerat să spui că un covrig are 350 de calorii. #constructiv

Deja mă gândeam cu groază cum o să scriu pe pagină că 2 covrigi au 700 de calorii goale care se pun pe fund. O să sară trolii iubitori de covrigi și o să spună că nu am dreptate, că fac doar cascadorii de marketing să vând programe de slăbit. 

Primesc un mesaj 

Se lansează o discuție. Un domn zice că a consumat 500 de calorii la un antrenament și glumește că merită un covrig cald de 500 de calorii. Sigur că mă iau de el și îi spun că cel mai probabil nu a consumat 500 de calorii la antrenament și că un covrig are doar 350 de calorii. Se face liniște. Apoi apare un domn cu care lucrez 1la1: 

„Să ne înțelegem: covrigii de la toate covrigăriile mari conțin așa: făină, zahăr, margarină cu 80% grăsime, amelioratori de vreo 3 feluri. Nu vă spun din cărți. Am avut 6 covrigării în trecut și am fost personal cu covrigii la laboratorul de analize. La aprox. 105 grame covrigii aveau în jur de 550-600kcal. Mă puteți crede pe cuvânt sau vă puțeti îmbăta cu apă rece ca rețeta de covrigi conține doar apă, făină și sare.”

Deci 2 covrigi calzi înseamnă minim 1.100 de calorii. 

Majoritatea femeilor sunt sedentare și au un necesar energetic zilnic de 1500 - 1700 calorii. 2 covrigi în drum spre birou minim 1.100 calorii? Apoi la 11:00 plângi de foame. O să spui „Dar nu mănânc zilnic covrigi” - dacă ai acest obicei în 10 din 30 de zile tot îți cumperi 2 covrigi. Dacă nu o faci tot vine un coleg cu 15 covrigi calzi la birou... 

10 zile x 2 covrigi = 10.000 calorii minim pe lună 
1 kg de grăsime de pe fund = 8.300 calorii

Poate să spui: „Dar mă duc la sală de 3x pe săptămână, eu nu sunt sedentară, deci merit.” - aha, si de ce mai ai zeci de kg în plus? 

La coadă la covrigi 

Mulți părinți se plâng că nu au timp de mic dejun dar apoi îi vezi cu copiii de mână să le cumpere 1 covrig. Nu au timp dimineață pentru se trezesc ca și cum ar fi fost călcați de tren. De ce? Pentru că se culcă târziu. De ce? Pentru că stau pe Hbo, Netflix, la TV, pe Facebook și Instagram. Asta văd copiii și asta învață. 
Știți că nu m-am oprit cu copiii niciodată la covrigării sau patiserii? Niciodată. Da, știu argumentul clasic de om mediocru. „O să se strice când o să crească”. Deci de ce să mai fac eforturi, nu? Hai să-i îndop de pe acum”, scrie Valentin Bunea pe pagina de Facebook Body Engineering.

×
Subiecte în articol: Valentin Bunea nutritionist covrig
Parteneri
Horoscop 1 octombrie 2023. Gemenii primesc bani
x close