Șantierul Naval Constanța este pe cale să realizeze cea de a patra navă din seria tancurilor de produse petroliere și chimice de 40.000 de tone. Este vorba despre o navă Eco Max care este prietenoasă cu mediul, având un consum mic de combustibil.
Colosul din oțel este construit în proporţie de 90%. Muncitorii lucrează de zor pentru ca tancul petrolier să fie botezat în luna Octombrie.
Nava va fi sub pavilion Malta, dar sub comandă românească.
Cum sunt construite navele româneşti care poluează mai puţin
Construcția navelor începe cu modelarea foilor de tablă care trec prin mai multe procese până ajung în forma finală. Tabla este tratată pentru a nu rugini și tăiată bucăți pentru asamblare.
Fiecare piesă trece prin mâinile sudorilor care încep asamblarea. Pe Șantierul Naval Constanța vin inclusiv elevi pentru a face practică, iar cei mai mulți aleg să se angajeze.
Navele din seria Eco Max au un consum de combustibil foarte mic, iar echipamentele lor asigură o bună protecție a mediului împotriva poluării.
Cea de a patra navă este aproape gata și va fi lansată la sfârșitul lunii iulie și livrată clientului la începutul lunii octombrie.
Pentru viitor, Șantierul Naval Constanța își propune să dezvolte proiecte de nave mai prietenoase față de mediu, propulsate de gaz natural lichefiat și metanol.
Șantierul Naval Constanța (SNC) este unul din cele mai mari șantiere de construcții și reparații de nave din Europa.