Antena 3 CNN Actualitate Scandalul colindului antisemit de la TVR 3: Directorul Centrului de Cultură Cluj a demisionat

Scandalul colindului antisemit de la TVR 3: Directorul Centrului de Cultură Cluj a demisionat

Scandalul colindului antisemit de la TVR 3: Directorul Centrului de Cultură Cluj a demisionat
13 Dec 2013   •   20:52

Tiberiu Groza a demisionat, vineri, din funcţia de director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, precum şi din cea de director artistic al ansambulului folcloric "Dor Transilvan", ca urmare a difuzării colindului antisemit pe TVR 3, informează Mediafax.
   
Într-un comunicat transmis vineri, Tiberiu Groza spune că îşi asumă în totalitate responsabilitatea pentru selecţia colindelor care au fost difuzate în 6 decembrie într-o emisiune la TVR3 şi TVR Cluj şi că, pentru "stingerea acestui scandal", demisionează din funcţia de manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj.
   
"Asumându-mi în totalitate responsabilitatea pentru selecţia colindelor de pe albumul editat, precum şi pentru neinspirata propunere de colind la TVR Cluj, pentru stingerea acestui scandal, am luat decizia de a-mi prezenta demisia de onoare din funcţia de manager al CJCPCT Cluj. Pentru a nu lăsa oprobiul public asupra ansamblului Dor Transilvan şi a tinerilor nevinovaţi care-l compun, am decis să demisionez şi din funcţia onorifică de director artistic al ansamblului. Am prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj demisia mea din funcţie şi am anunţat conducerii sindicatului RATUC demisia mea de la ansamblul folcoric. Doresc ca demisia mea să dea satisfacţie tuturor celor lezaţi de nefericitul incident", a arătat Groza.
   
El a subliniat că "în urma escaladării scandalului privitor la difuzarea pe postul TVR Cluj a colindului ansamblului folcloric "Dor Transilvan", din dorinţa de a stinge cât mai repede şi cât mai onorabil incidentul", a dorit să precizeze faptul că în anul 2009 a realizat pentru ansamblul respectiv un album cu colinde culese din localitatea Bârlea, judeţul Cluj, care cuprinde 26 de colinde tradiţionale a căror vechime este mai mare de 100 de ani.
   
"Din nefericire, colinda interpretată pe postul de televiziune TVR Cluj şi aflată pe acest album conţine versuri care fac referire la neamul evreiesc, fapt pentru care ea este considerată de comunitatea evreiască din Romania ca fiind o colindă antisemită. Îmi susţin în continuare punctul de vedere privitor la faptul că nu există colinde antisemite. Colindătorii când colindă nu instigă la discriminarea etniei evreieşti. Nici colindătorii şi nici cei colindaţi nu îşi asumă o atitudine ostilă faţă de evrei. Din acest motiv, nu pot considera colindele ca fiind antisemite. Las specialiştilor etnologi ultimul cuvânt în a interpreta corect dacă există colinde antisemite sau nu", a menţionat Groza.
   
Acesta s-a declarat convins că cercetările începute de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării vor duce la aflarea adevărului deplin în acest caz şi speră ca, "odată aflat adevărul, comunitatea evreiască din România să-şi spulbere temerile privind posibile manifestări antisemite ale românilor".
   
"Ironia vieţii face ca un creştin şi un evreu să răspundă pentru un incident considerat antisemit. Eu, pentru că am recomandat colindul, iar el pentru că l-a difuzat", mai spune Tiberiu Groza.

×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close