Pe 6 februarie, Daniel Chiţoiu, ministru de Finanţe la acea dată, a anunţat că demisionează din Guvern. Ulterior, liberalii au anunţat 4 schimbări în actuala formulă a Executivului.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ar urma să preia portofoliul de la Finanţe, iar Klaus Iohannis a fost propus pentru posturile de vicepremier şi ministru de Interne. La Ministerul Economiei, i s-a retras sprijinul lui Andrei Gerea şi este susţinut Teodor Atanasiu iar la Sănătate va merge Cristian Buşoi, fost europarlamentar şi preşedinte al CNAS.
După ce miniştrii liberali ai Finanţelor şi Economiei, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, şi-au depus demisiile, liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că nu doreşte desemnarea unor miniştri interimari. Prin urmare, cu acordul preşedintelui Traian Băsescu, Victor Ponta a preluat interimatul la Finanţe, iar Constanţin Niţă pe cel de la Economie. Între timp, securea războiului din interiorul alianţei social-liberală s-a ascuţit şi mai tare după ce PSD a format o noua alianţă, USD, împreună cu UNPR şi Partidul Conservator.
Crin Antonescu i-a dat ultimatum lui Victor Ponta până astazi să se decidă dacă merge mai departe cu guvernul USL sau alege alianţa USD. Liderul PNL îl acuză pe Ponta că şi-a pregătit un Guvern din umbră şi, mai mult decât atât, susţine că dacă premierul va alege un Executiv USD, liberalii îi vor cere demisia. Ponta nu vede însă niciun motiv de demisie şi supralicitează: dacă PNL îşi retrage miniştrii rămaşi în Guvern, USD va asigura interimate de 45 de zile, până când liberalii se vor răzgândi.
Cele 4 ministere din ograda liberală nu sunt singurele cu probleme la vârf. Şi Maria Grapini va fi retrasă de Partidul Conservator din postul de ministru delegat pentru IMM şi Turism pentru a candida la alegerile europarlamentare din luna mai, urmând să părăsească Guvernul cel mai târziu în martie. Surse politice susţin că şi Ramona Mănescu ar putea să părăsească Ministerul Transporturilor pentru a se întoarce la postul de europarlamentar.
Specialiştii susţin că remanierea produce şi o serie de efecte negative asupra economiei. Faptul că de mai bine de 3 săptămâni partidele de la guvernare se află în dispută întârzie acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru utilizarea bugetului repartizat României în perioada 2014-2020. Guvernul trebuia să revină cu un nou proiect de acord în luna ianuarie, dar l-au amânat pentru luna februarie, iar programele operaţionale la transport, mediu şi dezvoltare regională nu pot fi făcute în lipsa acestui acord.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu".