Antena 3 CNN Actualitate Cui vrea Guvernul să taie din ajutorul facturilor | Schimbările care vor avea loc săptămâna următoare

Cui vrea Guvernul să taie din ajutorul facturilor | Schimbările care vor avea loc săptămâna următoare

Decizia plafonării facturilor la energie se lovește de o nouă amânare! Premierul Ciucă încă așteaptă planul ministrului Energiei. Iar ordonanța va fi gata, cel mai devreme, săptămâna viitoare. În condițiile în care termenul-limită, cel puțin cel transmis inițial, era de 1 septembrie.

Cui vrea Guvernul să taie din ajutorul facturilor | Schimbările care vor avea loc săptămâna următoare
Sursa foto: pexels
31 Aug 2022   •   14:32

”Legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care Guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022-2023, astăzi urmează să primesc planul de iarnă de la Ministerul Energiei și desigur mâine, în comitetul interministerial, să avem elementele de analiză și concluziile analizei privind întregul proces prin care vom aduce modificări la Ordonanța de Urgență prin care compensăm prețurile la energie. 

Domnule ministru, sunt convins că ați finalizat toate etapele de elaborare a planului și vom avea la dispoziție, spre analiză, în această zi, planul de la Ministerul Energiei și sigur că avem finalizate toate elementele de analiză pentru a putea lua o decizie de modificare a Ordonanței de Urgență”, a spus premierul Nicolae Ciucă. 

”Da, domnule prim-ministru, chiar când vorbeați dumneavoastră am primit forma finală a programului de iarnă, este finalizat, acum colegii din Ministerul Energiei îl vor pune sub forma unui act normativ astfel încât dumneavoastră să îl puteți avea în cursul zilei de astăzi așa cum ați solicitat. Și să îl avizăm, dacă este aprobat în timp util, chiar săptămâna următoare în viitoarea ședință de guvern sau peste două săptămâni”, a răspuns ministrul Virgil Popescu.  

”Nu, aprobarea se va face în ședința de guvern de săptămâna următoare, prin Hotărâre de Guvern”, a mai spus premierul Ciucă. 

Ce schimbări vor fi?  

Firmele din energie vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta statul să acopere cheltuielile de compensare a facturilor. 

Concret, dacă prețul unui MWh va depăși un anumit plafon, atunci ceea ce depășește va ajunge direct la stat, în contul ministerului de Finanțe. Adică furnizorii vor fi nevoiți sa vândă energie și gaze sub un anumit plafon pentru ca altfel, ce depășește, va ajunge la stat. Deocamdată, nu este sigur dacă procentul de supraimpozitare pe tot lanțul va fi 80% sau 100%. 

Pe de altă parte, rămân aceleași plafoane pentru consumatorii casnici, în funcție de consum. Cine depășește anumite praguri de consum va avea factura fără preturi plafonate.

În varianta care este discutată chiar acum de liderii coaliției, firmele vor avea preturi compensate doar pentru 85% din factură, 15% va fi la prețul întreg, negociat cu furnizorul. Varianta asta încă se mai discută în coaliția de guvernare. 

Ce prețuri plafonate avem acum la energia electrică 

  • consum lunar până în 100 kwh - 0,68 bani cu tot cu TVA 

  • consum lunar între 100 și 300 kwh - 0,80 de bani cu tot cu TVA 

  • consum lunar peste 300 kwh - prețul de pe piață 

Ce prețuri plafonate avem acum la gaze naturale 

  • pentru consumatori casnici cu consum lunar până în 1.200 m cubi anual - preț: 0,31 lei/ kwh 

  • pentru IMM-uri - 0,37 lei/ kwh 

Ce se întâmplă cu prețurile de pe piață 

Prețul energiei electrice din Germania, cu livrare anul viitor, de referință pentru piața europeană, a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 1.000 de euro/MWh, pe măsură ce criza energetică din regiune se intensifică, scrie Bloomberg. Astfel, prețul energiei vândute în Germania pentru anul 2023 a crescut cu până la 6,6%, tranzacționându-se la 1.050 de euro pe MWh la ora 10:19 la Berlin. Prețul francez echivalent a urcat vineri peste nivelul de 1.000 de euro. 

×
Subiecte în articol: plafonare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close