Antena 3 CNN Actualitate Scumpiri uriașe! Un litru de benzină ar putea ajunge la 7 lei

Scumpiri uriașe! Un litru de benzină ar putea ajunge la 7 lei

Preţurile cresc, însă salariile rămân pe loc. Iar salariul minim îi ţine pe mulţi români la limita sărăciei. Luna iulie este luna scumpirilor. Crește prețul carburanților, se scumpește energia electrică pentru cei care nu au şi-au schimbat furnizorul, va creşte şi factura la gaz. Benzina standard ar putea ajunge şi la 7 lei la finalul anului, spun specialiștii.

Scumpiri uriașe! Un litru de benzină ar putea ajunge la 7 lei
Sursa foto: hepta
de Mădălina Ignat    |    18 Iun 2021   •   12:18

În anul 2021, salariul minim brut pe economie a ajuns la 2300 de lei. Net, sau "în mână", un angajat primește 1386 de lei. Din acești bani trebuie să achite facturi, cheltuielile cu transportul, cheltuielile cu alimentația şi cheltuielile legate de copii, unde este cazul.

Antena 3 a făcut un calcul estimativ. Energia electrică, întreținerea, cablul tv şi telefonul ajung să coste în jur de 500 de lei pe lună. Un plin de benzină mai pune 250 de lei pe lista de cheltuieli. Transportul în comun poate însemna o economie importantă: 70 de lei pe lună pentru metrou, jumătate pentru RATB. Asta înseamnă că pentru alimente, haine, cheltuielile cu școala, rămân în jur de 700-800 de lei.

Colegii noștri au făcut şi un experiment. Au mers în magazin să vadă cât ne taie din buget coşul cu alimente. Aceștia au cumpărat produse de bază pentru aproximativ o săptămână, însă cu mare atenție asupra prețului produselor cumpărate.

Au pus în coş lapte, carne, pâine, fructe şi legume, ulei şi orez. Și nu au uitat de apă. 

La sfârșit, costul total al produselor de bază a fost de 180 de lei. Cu economii la sânge. Pentru o săptămână. Asta înseamnă că la sfârșitul lunii, tăiem din salariu 720 de lei. Pentru cărţi, teatru, film, sau pur şi simplu, o bere la terasă cu prietenii, nu mai rămâne nimic. Studiile au arătat că un român are nevoie de cel puțin 1.800 de lei lunar, pentru un trai decent. Iar specialiștii susțin că cei mai afectați sunt tinerii la început de carieră.

”Tinerii între 24 şi 35 de ani, pentru că se spune că nu au experiență, şi atunci orice antreprenor spune: stai un pic, îți dau salariul minim! Și cei care au o vârstă de peste 50 de ani, pentru că, la fel, antreprenorii spun că nu mai ești tânăr, nu ești util, dar te țin cu salariul minim ca să faci vechime să ieși la pensie”, a declarat Adrian Câciu, analist econimic. 

Salariul minim pe economie din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Ultimul loc este ocupat de Bulgaria. În top la acest capitol sunt Franța şi Germania. Anul trecut, în economia locală erau peste 1,5 milioane de contracte plătite cu salariul minim pe economie.

×
Subiecte în articol: scumpiri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close