Antena 3 Actualitate Se întâmplă în România. Peste locul unde au murit zeci de intelectuali de elită ei României a fost ridicat un hotel

Se întâmplă în România. Peste locul unde au murit zeci de intelectuali de elită ei României a fost ridicat un hotel

16 Noi 2018   •   22:12
Se întâmplă în România. Peste locul unde au murit zeci de intelectuali de elită ei României a fost ridicat un hotel

Şeful Secţiei Parchetelor Militare, general de brigadă Gheorghe Cosneanu, a declarat vineri seara la Alba Iulia, la vernisajul unei expoziţii despre victimele regimului comunist, că deşi nu se mai poate ajunge la trimiteri în judecată, dat fiind că majoritatea celor care au făcut rău nu mai sunt în viaţă, este important să se stabilească starea de fapt. 

"Nu putem să ajungem, poate, la trimiteri în judecată, pentru că majoritatea celor care au făcut ceea ce au făcut sunt şi ei morţi, dar măcar să putem stabili starea de fapt. Parchetul Militar şi Parchetul General - Secţia de urmărire penală şi criminalistică au trimis în judecată în ultimii ani câteva dosare pentru crime împotriva umanităţii. Două dintre ele sunt cu soluţii de condamnare, al treilea este în faza de judecată la Curtea de Apel Bucureşti", a spus generalul Cosneanu. 

El a amintit şi despre eforturile făcute pentru stabilirea identităţii a 110 deţinuţi morţi în lagărul de la Periprava. 

"Şi, ca fapt divers, să vedeţi cât de mult ţinem la trecutul nostru, pe locul închisorii de la Periprava este un hotel (...) şi nu sunt nici măcar două rânduri scrise acolo că a fost un cimitir al elitelor româneşti", a afirmat Cosneanu. 

Şeful Secţiei Parchetelor Militare a amintit şi despre cea mai recentă investigaţie desfăşurată împreună cu IICMER, ce a vizat deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale episcopului Grigorie Leu al Huşilor, decedat în condiţii suspecte la 1 martie 1949. 

"Sperăm ca rezultatele fizico-chimice ale expertizei să ne stabilească dacă este real sau nu ceea ce se spune - că a fost otrăvit. Este un mare ierarh al Bisericii Române care a murit în condiţii suspecte şi vrem să elucidăm această chestiune", a declarat Cosneanu. 

Potrivit IICMER, din analiza contextului istoric şi a faptelor petrecute, se desprinde ipoteza conform căreia ierarhul ar fi murit în urma unui asasinat politic, care a fost instrumentat de către guvernanţii de atunci ai ţării prin complicitatea Securităţii comuniste. Metoda aleasă de cei care au dispus şi executat această crimă ar fi fost otrăvirea cu arsenic. Acest lucru s-a petrecut în timpul unei mese protocolare la care vlădicul a fost invitat de către Petru Groza, primul-ministru al guvernului din acea vreme. Imediat după părăsirea locului, ierarhul a început să se simtă rău, fiind conştient că a fost otrăvit, acest lucru spunându-l tuturor celor apropiaţi care i-au fost alături până în ziua morţii. 

Şeful Secţiei Parchetelor Militare a făcut referire şi la investigaţia privind un tânăr elev din Botoşani despre care se presupunea că a fost otrăvit sau iradiat de fosta Securitate, în 1985 şi care a fost deshumat după 32 de ani. 

"A murit în condiţii suspecte şi s-a bănuit că a fost iradiat. Expertizele medico-legale, fizico-chimice, chiar nucleare, pe care le-am făcut la Institutul de Fizică de la Măgurele, nu au relevat acest lucru. Cert este însă că acel copil a murit pentru că dorea să trăiască într-o ţară în care să nu lipsească de pe masă pâinea şi laptele", a spus generalul Cosneanu. 

Rămăşiţele lui Mugur Iulian Călinescu au fost deshumate anul trecut în vederea expertizării. Potrivit reprezentanţilor IICCMER, Călinescu, elev în clasa a XI-a, ar fi fost torturat de Securitate după ce a scris mesaje anticomuniste în mai multe locuri publice din municipiul Botoşani. 

Expoziţia "Represiunea comunistă în România (1945-1965) - numitorul comun: moartea" a fost vernisată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close