Antena 3 CNN Actualitate Secretarul general al NATO: Ucraina trebuie să rămână "independentă" şi "suverană". Nu căutăm confruntarea cu Rusia

Secretarul general al NATO: Ucraina trebuie să rămână "independentă" şi "suverană". Nu căutăm confruntarea cu Rusia

Secretarul general al NATO: Ucraina trebuie să rămână "independentă" şi "suverană". Nu căutăm confruntarea cu Rusia
17 Feb 2015   •   08:33

Alianţia Nord-Altantică "nu caută confruntarea cu Rusia" şi acordurile de la Minsk sunt "un pas în direcţia bună", a declarat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg potrivit cotidianului rus Kommersant.

După summitul de la Minsk în "formatul Normandia" şi în contextul intrării în vigoare a unui armistiţiu în estul Ucrainei, Jens Stoltenberg a acordat un interviu pentru cotidianul rus Kommersant în care explică poziţia NATO în relaţia sa cu Rusia.
   
Întrebat dacă Rusia este "un partener sau un inamic" pentru Alianţa Nord-Atlantică, Stoltenberg a răspuns că "lumea este prea complexă pentru a fi divizată în "prieteni şi inamici"".
   
"Timp de decenii, după Războiul Rece, am dezvoltat relaţii foarte constructive cu Rusia. Deschiderea frontierelor, dezvoltarea comerţului, contactele politice, cooperarea practică, toate acestea au contribuit la prosperitatea şi la dezvoltarea economică a unor state membre NATO şi a Rusiei", a continuat el.

"Vom continua să aspirăm la astfel de relaţii. NATO nu caută confruntarea cu Rusia", a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
   
Vorbind despre conflictul armat din regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, Jens Stoltenberg a afirmat că Ucraina trebuie să rămână o ţară "independentă" şi "suverană".
   
"Acordurile de la Minsk sunt un pas în direcţia bună", a apreciat el, pledând să fie aplicate "integral" şi exprimându-şi speranţa că "vor conduce la o soluţionare de durată a conflictului din Ucraina".
   
Grupul de contact, din care fac reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat joi, la Minsk, o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel.

×
Subiecte în articol: NATO Jens Stoltenberg
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close