Academicianul Augustin Buzura a fost invitatul special al lui Adrian Ursu, în ediţia de duminică a emisiunii "Secvenţial". Un
articol intitulat "Mândria de a fi slugă", semnat de domnia sa în revista "Cultura", a devenit viral la scurt timp, reuşind să capteze atenţie din partea a nenumăraţi internauţi, tratând situaţia în care se află România în acest moment.
Buzura a explicat că este îngrozit de scena politică din România.
"Mă îngrozeşte această lipsă de răspundere. Aţi spus să nu amintim de politică, dar mă întreb şi care va fi soarta ţării în anii care vin. Mi se pare o cădere în pantă, o adunătură de papagali, de automate. Am urmărit povestea cu Codul. Toţi au votat într-un fel şi acum şi-au schimbat părerile. Există o doamnă, nu ştiu cum o cheamă, îmi cer iertare, care are cinci cuvinte: "Guvernul nelegitim, jos Guvernul Ponta!" Am rămas uimit. Dacă ăştia sunt urmaşii celor care au înfăptuit Unirea, parcă nu îţi mai vine să stai pe aici."
Buzura a explicat că toate problemele pleacă de la o lipsă de educaţie.
"După mine există o singură cauză, adâncă, veche, constantă. Lipsa de educaţie. Politică şi în general. Oamenilor de astăzi le este aproape interzis accesul la carte. Cartea este scumpă, nu se găseşte. La cultură, la educaţie la fel. Forţa de împrejurări, am stat foarte mult timp în Viena şi am cercetat ce se întâmplă acolo. În fiecare săptămână ai câte cinci expoziţii, concerte, lecturi, toate sunt la locul lor. Ori la noi, de dimineaţă până seara aceeaşi piesă imposibilă cu actori diferiţi. Oameni fără nicio opinie. Am văzut când şi-au schimbat Codul fiscal. Peste noapte sunt alţii. Mi se pare de groază", a adăugat academicianul.
Buzura a adăugat şi că generaţia tânără, în care teoretic ar trebui să ne punem speranţele, arde etape nişte etape esenţiale.
"Există o falsă educaţie a noii generaţii. Ea este mult prea internaţionalistă, înainte de a fi română. Sunt mult prea globalişti înainte de a fi român. Şi tâmpit este că nu ştiu nici ce înseamnă globalism, nici ce înseamnă internaţional. Nimeni nu îşi abandonează cultura, etnia, ideea de viitor pe care i-a trasat-o istoria. Noi nu avem modele, am renunţat la modele, la religie, şi aici mă refer la morala pe care ar trebui să o răspândească religia. Istoria nu este învăţată în niciun fel. Mi se pare oribil să nu îţi cunoşti istoria. Avram Iancu avea 24 de ani când se afla în fruntea moţilor."