Antena 3 CNN Actualitate Semnificația numelor de Constantin și Elena. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Semnificația numelor de Constantin și Elena. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

La multi ani, Constantin si Elena! Să vorbim despre numele dumneavoastră. Sunt vechi si foarte frumoase. Constantin si Elena sunt printre cele mai frecvente prenume actuale în română si foarte răspândite în onomastica europeană.

Semnificația numelor de Constantin și Elena. Pe cuvânt, cu Ana Iorga
de Andreea Ştefan    |    21 Mai 2021   •   15:42

Constantin vine de la numele latinesc Constantinus, derivat de la Constantius, care vine, la rândul său din Constans, Constantis, atestat prima dată în secolul al II-lea si care însemna "constant, ferm".

În Apus sunt mai frecvente formele care vin de la Constantius, în timp ce-n răsărit s-a răspândit forma Constantin, mai ales după prestgiul Împăratului Constantin cel Mare.

Forma grecească pătrunde prin intermediar slav în română si numele e atestat încă de la sfârsitul secolului al 14-lea, alături de multe variante si derivate.

În Tara Românească avem: Coia, Coica, Constandin, Costea, Costinca. Costea e cel mai vechi, atestat din 1389.

În Moldova, în acte din vremea lui Stefan cel Mare, apar Costachi, Coste, Costin. De aici o multime de derivate, unele hipocoristice: Costache, Tache, Tăchel, Costel, Costică, Tică, Dinu, Dina, Dinică, Dincă. Multe au devenit între timp nume de familie.

E destul de frecvent si femininul Constanţa. Vine din forma Constantia şi are o bogăţie de derivate unele hipocoristice: Tantza, Tăntzica, Tăntzel, Tantzi.

Elena vine de la un nume grecesc. Elena e mama lui Constantin cel Mare sau sotia lui Menelaos în mitologia greacă, a cărei răpire a declanşat războiul troian. Femininul grecesc se pare că ar fi avut si-un corespondent masculin care a dispărut.

Elena era probabil la origine o divinitate a luminii. A fost emisă ipoteza că numele s-ar fi format în greacă pornind de la niste cuvinte care semantic au legătură cu lumina, căldura si strălucirea soarelui. Ganditi-vă că avem si in română multe cuvinte care contin formantul "helio-", care înseamnă "soare, lumină, radiatii solare, solar, însorit": heliofobie, helioterapie.

În credintele populare din Rasărit, Elena este considerată protectoarea împotriva focului, a tunetelor, fulgerelor si trăsnetelor.

Numele apare în documentele românesti încă din secolul al 15-lea si are numeroase variante: Ileana, Oleana, Lina, Ilena, Ilenuşa, Ilenuţa, Lenuţa, Ilinca, Ela. Ileana Cosânzeana e un personaj celebru in folclor.

Aceasta e pe scurt originea celor două nume, Constantin si Elena. Daca le purtati, e un privilegiu, sunt printre cele mai vechi si mai frumoase prenume românesti.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close