Antena 3 CNN Actualitate Cum arată autopsia unui pacient cu COVID, spre deosebire de cea a unui pacient cu gripă. Care sunt principalele diferențe

Cum arată autopsia unui pacient cu COVID, spre deosebire de cea a unui pacient cu gripă. Care sunt principalele diferențe

Astăzi aflăm împreună cum arată autopsia unui decedat de COVID. Profesorul Sabina Zurac ne spune la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” ce organe afectează acest virus și de ce nu se efectuează autopsii la toți decedații cu coronavirus. E important să știm că pacienții cu SARS - CoV-2 sunt contagioși și după moarte, iar medicii ar fi expuși la un mericol major.

Cum arată autopsia unui pacient cu COVID, spre deosebire de cea a unui pacient cu gripă. Care sunt principalele diferențe
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    24 Noi 2020   •   10:00

”Afectarea în COVID la nivel necroptic se evidențiază la nivelul tuturor organelor. Afectarea principală este la nivel pulmonar, unde o pneumonie COVID, cu o afectare aleveolară (alveolele sunt spațiile aeriene cele mai delicate din plămân și vă dați seama că în asocierea de îngroșare a septurilor prin hiperplazie a celulelor și depunere de fibrină, schimburile gazoase se fac foarte greu), această afectare alveolară difuză, îmbracă mai multe forme, în special în pneumonia COVID, este afectare alveolară de grad I și II. 

Am putut face comparație cu leziunile din gripă, am studiat peste 100 de necropsii cu gripă AH1N1, în care afectarea alveolară difuză este mult mai severă, în general de gradul II - III. De asemenea, în pneumonia COVID, spre deosebire de gripă, avem microtromboze la nivelul tuturor vaselor, predominant la nivelul vaselor mici pulmonare. 

Cordul este afectat cu un proces de miocardită, de asemenea mici cheaguri de sânge obstruează vasele mici din miocard, și, de asemenea, leziuni specifice, denumite distrofii miocardice, de un aspect caracteristic”, povestește profesorul Sabina Zurac

Toate organele sunt afectate

Însă plămânii și inima nu sunt singurele organe care suferă în timpul coronavirusului, 

”De asemenea ficatul era afectat, toți pacienții au prezentat steatoză, încărcare grasă a ficatului, deși unul dintre ei era extrem de slab. Doar trei dintre aceștia erau puțin supraponderali. 

În celelalte organe, splină, rinichi, în suprarenale, am găsit micro-infarcte, datorate microtrombozelor, iar doi dintre pacienți au prezentat trombembolie masivă din cauza trombozelor, cheagurilor de sânge, care s-au format în vena cavă înferioară, la nivel supra-hepatic. Practic, tratamentul anti-coagulant este extrem de important la pacienții cu COVID”, mai spune medicul. 

Autopsia nu este necesară la cei cu diagnostic clar

Însă aceasta atrage atenția cu privire la faptul că autopsia nu se efectuează la toți pacienții infectați. 

”La pacienții infectați cu SARS-CoV-2 și la care diagnosticul este clar, nu este necesară autopsia. Au existat foarte multe discuții că au fost interzise necropsiile. Nu! Autopsiile nu au fost interzise!

Din toate lichidele biologice ale unui pacient infectat cu virusul SARS CoV-2, lichidul de la nivelul bronhoalveolar este lichidul cu contagiozitatea cea mai mare, undeva în proporție de 96%. Chiar și după deces. Sângele nu este atât de contagios precum este acest lichid. 

Necropsii s-au efectuat, am căutat mai ales acei pacienți care au murit de COVID sau cu COVID, cum a fost ultima persoană pe care am autopsiat-o, un domn de 47 de ani, care nu avea niciun fel de patologie preexistentă, absolut nimic”, a mai povestit medicul. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Sabina Zurac
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close