Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Sfaturi utile pentru îngrijirea pisicilor

Sfaturi utile pentru îngrijirea pisicilor

Potrivit specialiștilor, îngrijirea animalului de companie se aseamănă cu cea a membrilor mici din familie. Ba chiar unele greșeli pot duce la îmbolnăvirea lor sau la probleme grave de comportament.

Sfaturi utile pentru îngrijirea pisicilor
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    27 Noi 2020   •   16:10

''În primul rând, pisicuțele sunt sensibile, nu putem să le comparăm cu cățelușii, si atunci da, trebuie să respectăm ceva mai multe reguli. De exemplu, zgomotele puternice ale copiilor din preajma lor, pentru că în general, mulți posesori de pisicuțe iau animăluțe pentru copii. Și atunci, mai ales dacă copiii sunt de vârstă fragedă, nu prea știu să se poarte cu pisoii mici și este un mare stres pentru ei'', spune Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar.

 E adevărat, cu timpul, se vor obișnui cu cei mici. Însă, s-ar putea ca în continuare să nu suporte prezența unor copii străini.

Pisicile, stresate de țipete şi certuri

Așadar, în cazul în care ai musafiri este recomandat să lași pisicile să stea singure într-o încăpere. În plus, acestora nu le plac nici țipetele sau certurile. Potrivit specialiștilor, le stresează, având auzul mult mai fin decât al oamenilor.

''Pisicuțele sunt foarte senzitive și atunci percep într-adevăr tensiunile din casă aproape la fel de mult ca și copiii.Toate animalele de companie pot fi comparate foarte, foarte simplu cu copiii și comparația dintre ei ne și ajută să creștem mai bine un animal de companie. Acum vorbim despre o pisicuță, da, sunt extrem de senzitive, se stresează repede și atunci se ascund, nu mănâncă sau își fac nevoile în locuri total neadecvate din acest motiv'', explică medicul veterinar.

Un alt aspect la care ar trebui să fie atenți stăpânii de pisici este spațiul în care acestea își petrec timpul

''Înainte de a duce un animăluț în casă, respectiv o pisică, trebuie să securizăm puțin locuința. Ce avem în locuință? Flori, de exemplu, mușcate, ficus, ferigă – toate acestea sunt toxice. Pisicuțele sunt extrem de curioase și pot să mănânce aceste plante ajungând la intoxicație''

 De asemenea, este important ca animalele de companie să fie ferite și de medicamente sau alte substanțe chimice. Felinele pot fura și înghiți pastile într-o fracțiune de secundă. În plus, nu uita niciodată ferestrele și ușile nesecurizate.

''Securizarea geamurilor, ferestrelor, balcoanelor. Fiind foarte curioase și fiind animale care se cațără pot foarte ușor să cadă de la etaj în cazul celor care stau la etaj''

Și nu în ultimul rând, mare atenție la alimentația pisicilor

''Să continuăm cu ce alimentație au fost obișnuiți când i-am luat de la crescătorii de pisici, de exemplu, că altfel pot avea probleme digestive și pe fond de stres și din cauza schimbării alimentației. Putem să le dăm și alimente din alimentația noastră, dar după ce ne informăm. Asta înseamnă să facem o vizită medicului veterinar cu pisicuța noastră și în funcție de necesitățile ei poate face o alimentație și pe bază de alimente de uz uman. Dar nu toate alimentele noastre pot fi consumate de pisicuțe și atunci de asta e important să fie o dietă echilibrată. După aceea, mâncărica trebuie să fie proaspătă tot timpul, apă proaspătă și în același timp, litieră, locul unde își fac nevoile, la fel, trebuie să fie extrem de curat, pentru că sunt un pic mofturoase, adică dacă nu schimbăm destul de des litera ne trezim că își fac nevoile prin cu totul altă parte prin casă și nu e deloc plăcut'', a explicat Zvorășteanu Raluca Mihaela, medic veterinar.

×
Subiecte în articol: pisici Numai de bine veterinar animal sfaturi
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close