Antena 3 CNN Actualitate Ponturi pentru un somn liniştit la bebeluşi. E bine sau nu ca cel mic să doarmă cu părinţii în cameră

Ponturi pentru un somn liniştit la bebeluşi. E bine sau nu ca cel mic să doarmă cu părinţii în cameră

Fiecare părinte ştie cât este de complicat somnul bebeluşului în primele zile de viaţă. Pediatrul Mihaela Oros ne ajută să rezolvăm aşa-zisa problemă. Ea ne spune dacă este indicat sau nu să dormim cu bebeluşul nostru, dar şi care este temperatura optimă în timpul somnului.

Ponturi pentru un somn liniştit la bebeluşi. E bine sau nu ca cel mic să doarmă cu părinţii în cameră
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    05 Feb 2021   •   10:45

Primul pas în problema somnului la bebeluşi este aceea că noi, adulţii, trebuie să înţelegem că cei mici au un ritm de somn-veghe total diferit de cel al nostru.

"Ei nu pot să lege acele cicluri de somn unul după altul, pentru că este o imaturitate neuronală, firească. Ei au stomăcelul mic şi, atunci, mănâncă puţin, dorm, se trezesc şi tot aşa, în cicluri foarte scurte.

Apoi, e bine să încercăm ca ei să nu dezvolte ataşamente legate de somn şi care ţin de noi, adulţii. Dar totul este foarte teoretic. 

De multe ori, părinţii, din dragoste faţă de copil, leagănă bebeluşul, îl ia în braţe. Toate aceste gesturi sunt fireşti ca să liniştească copilul şi toate acestea ajută atunci, mai ales dacă cel mic plânge", a spus medicul Mihaela Oros, vineri, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Când schimbăm rutina bebeluşului

Totuşi, în felul acesta, pe măsură ce copilul va creşte, va vrea ca totul să fie la fel, pentru că el nu ştie alt fel. "Dar el nu are nicio vină. Nici el, nici mama. În acest caz, trebuie să înţelegem că s-a creat această asociere. 

La 1-2 luni, poate e prea devreme să schimbăm, dar la 4-5 luni poate e indicat să-l dezobişnuim de această situaţie şi să ne adaptăm noii vârste, să facem gesturile diferit şi să creăm nişte asocieri mai sănătoase, cât se poate independente de noi, ca apoi el să doarmă singur, cu un mic animal de pluş", recomandă pediatrul.

Alimentaţia, strânsă legătură cu somnul

În ce priveşte somnul, medicul spune că acesta este strâns legat de alimentaţie, astfel că dacă vrem să ajustăm programul de somn, trebuie să ne uităm şi la felul cum mănâncă cel mic.

Cât despre un program al copilului, "este bine şi să facem noi un program de somn, dar să ne uităm şi la ritmul lui. Fiecare copil are ritmul lui, dar şi vârsta contează", a indicat dr. Oros.

Orele de somn la copil în funcţie de vârstă sunt, însă, relative, şi ele pot varia de la caz la caz, asigură medicul.

Bebeluşii, somn cu părinţii sau nu?

Întrebată dacă este bine sau nu ca cei mici să doarmă în pat cu părinţii sau în cameră cu aceştia, doctoriţa Mihaela Oros spune că recomandările sunt foarte flexibile. 

"Chiar e bine ca la vârstele foarte mici, copiii să stea în apropierea părinţilor, mai ales că în primele luni sunt unele riscuri la bebeluşi.

Apoi, este un aspect cultural, personal, ce ţine de fiecare familie dacă bebeluşul doarme în pat sau în cameră cu părinţii", precizează medicul.

În ce priveşte temperatura din cameră, cea optimă este în jurul valorii de 22 de grade, a mai spus medicul.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close