Un nou record de cazuri de COVID-19 înregistrat anul acesta. Alţi 6.186 de români au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore.
Este o presiune uriaşă pe secţiile de Terapie Intensivă, unde pacienţii care se află în stare gravă speră să mai prindă un pat liber.
Astăzi, la ATI-urile din întreaga ţară sunt internaţi 1.266 de bolnavi, iar în 14 judeţe din ţară nu mai este niciun pat liber la ATI.
Situaţia de secţiile ATI din Bucureşti, îngrijorătoare
Secțiile de Terapie Intensivă din România se ocupă rapid. În multe spitale din țară nu mai există paturi libere nici în secțiile ATI nici în celelalte secții.
Antena 3 centralizează locurile libere de la ATI, iar în acest moment situația este îngrijorătoare.
În marile spitale, cum ar fi, Spitalul Colentina, Matei Balș, Victor Babeș, Marius Nasta, dar și Spitalul Sf. Pantelimon, nu există niciun loc liber pe secțiile ATI.
Simin-Aysel Florescu, fost director medical al Spitalului Victor Babes din Capitală şi actual manager interimar, a vorbit la Antena 3 despre numărul mare de infectări cu COVID-19 care a dus la ''sufocarea'' secţiilor ATI.
''Problema ocupării tuturor locurilor este de câteva săptămâni, nu este chiar de astăzi, situaţia este mai veche. Există în permanenţă pacienţi care vin aduşi de Ambulanţe, în special la Camera de Gardă. Locurile s-au ocupat în urmă cu multe săptămâni, de atunci este o luptă continută între externări și internări, pentru că niciodată nu sunt locuri suficiente pentru toți pacienții care vin. Sunt o parte din pacienți care rămân în Camerele de Gardă tratați acolo și cuplați la sursele de oxigen, pentru că nu mai există loc nici pe secții, până a doua zi când reușim să externăm sau să tranferăm alți pacienți. Terapia Intensivă este plină. Terapia noastră Intensivă este destul de mititică, cel puțin decoamdată.
Simin Florescu: ''La noi, Terapia Intensivă are doar 9 paturi și în permanență, acestea sunt ocupate''
(...) Este preconizată instalarea unei secții mobile, un TIR de ATI, cu 12 locuri, așa cum există deja și în alte spitale. Probabil că va veni mâine sau în următoarele zile, nu este încă foarte cert. Urmează să fie instalat. Procedura de instalare nu este foarte simplă. Evident că va fi de folos, însă, ca de obicei ne izbim de rezerva de personal care nu există, deci nouă ne va fi foarte, foarte necesară realocarea unui personal medical, atât medici ATI-iști, cât și asistenți care au lucrat în Terapie Intensivă pentru a putea deschide această unitate mobilă.
Cum se simte personalul medical după 1 an de la debutul pandemiei
''Este obosit, dar pentru că ne-am ales această profesie, mergem înainte. Dar, întradevăr deja se simte oboseala atât fizică, cât şi psihică, un grad de uzură psihică mai degrabă decât cea fizică, datorată acestei presiuni permanente cu un singur tip de afecţiune, dar cu spectru de manifestări att de variate şi despre care nu ştim foarte multe dar învăţăm în acelaşi timp în care evoluază pandemia. Cred că aceasta este principala presiune psihologică, că este o chestie care de-abia acum ne confruntăm şi trebuie să fim destul de alerţi, adică nu ne putem baza pe tot felul de tratate şi lucruri cunoscute de zeci de ani cum este la celelalte boli, ci totul se învaţă acum, în timp real'', a spus Simin Aysel Florescu, medic la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti.