Antena 3 CNN Actualitate Sindicaliştii ameninţă cu procese dacă Ministerul Sănătății obligă medicii nevaccinați să facă teste pe banii lor: ”Nu putem să consumăm aşa jumătate din salariu”

Sindicaliştii ameninţă cu procese dacă Ministerul Sănătății obligă medicii nevaccinați să facă teste pe banii lor: ”Nu putem să consumăm aşa jumătate din salariu”

Federatia Sanitas din Romania amenință Ministerul Sănătății cu procese, după ce Ioana Mihăilă a anunțat că personalul medical care refuză vaccinul anti-COVID-19 se va testa periodic din bani proprii, din septembrie.

Sindicaliştii ameninţă cu procese dacă Ministerul Sănătății obligă medicii nevaccinați să facă teste pe banii lor: ”Nu putem să consumăm aşa jumătate din salariu”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    19 Iul 2021   •   14:02

„Din estimarea noastră, sunt între 30 şi 40% dintre cadrele medicale care nu s-au vaccinat. 2.500 de salariaţi din 8.500 de la spitalele din subordinea Primăriei Bucureşti nu sunt vaccinaţi.

Cu siguranţă vom apela la avocaţi, am apelat deja la unii, şi vom acţiona în instanţă de fiecare dată când va exista un caz de obligare de vaccinare sau testare pe banii salariaţilor.", a declarat Viorel Hușanu, luni dimineaţă, pentru Antena3.

Potrivit acestuia, o infirmieră cu un salariu de 2.000 de lei nu poate fi obligată să se testeze de 4 ori pe lună și să consume astfel jumătate din salariu pe teste.

„Noi nu ne opunem vaccinării, din start vreau să spun asta, şi nici testării. Dar pe banii angajatorului, nu pe banii salariaţilor. Nu se poate ca o infirmieră cu un salariu de 2.000 şi ceva de lei să fie obligată să se testeze de 4 ori pe lună, să consume jumătate din salariu pe teste.

Anul trecut eram eroi, intram la pacienţii COVID-19 fără mască, fără echipament de protecţie, iar acum trebuie să dăm jumătate din salariu pe teste, în condiţiile în care alţi pacienţi, neasiguraţi chiar, sunt testaţi din banii statului: Nu e normal", susţine Viorel Huşanu.

Ministrul Sănătății va propune ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic

Întrebată dacă vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru anumite categorii de persoane, Ioana Mihăilă a spus: „Nu aș spune chiar obligatorie, vaccinarea este opțională. Cred că e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum este personalul medical, e important să ne gândim și la persoanele cu care acest personal medical vine în contact, adică cu pacienți vulnerabili.”, a precizat aceasta, duminică, la Digi24.

Ministrul Sănătății susține ca va propune ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic.

„Noi vom veni cu propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical și medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienților. Acest lucru se va întâmpla doar dacă se vor depăși anumite incidențe ale infecției cu Covid. (...) În metodologia INSP de acum este la incidență de peste 1,5 la mie. (...) Testare rapidă sau testare PCR cu anumită frecvență, pe care o decid specialiștii, cei de la INSP”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Conform acesteia, costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate: „În principiu costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care este nevaccinată. Cred că trebuie să-și asume responsabilitatea de a avea grijă de pacienții cu care vin în contact, fie vaccinându-se, fie testându-se periodic”.

Ioana Mihăilă a precizat că o astfel de propunere ar putea intra în vigoare, în funcție de incidență, „probabil din septembrie, pentru că dorim să le dăm timp celor care încă nu s-au vaccinat”.

×
Parteneri
Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie şi gaze
x close