Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei: Ce investiţii vor face chinezii în România şi ce presupune linia de credit de 10 miliarde de dolari

Sinteza zilei: Ce investiţii vor face chinezii în România şi ce presupune linia de credit de 10 miliarde de dolari

Sinteza zilei: Ce investiţii vor face chinezii în România şi ce presupune linia de credit de 10 miliarde de dolari
28 Noi 2013   •   22:54

Premierul Victor Ponta a vorbit, în ediţia de joi seară a emisiunii "Sinteza Zilei", despre importanţa economică a vizitei delegaţiei chineze la Bucureşti şi despre acordurile încheiate, care presupun investiţii în energie, IT şi transporturi.

"Am semnat investiţii pe energie, grupurile 3 şi 4 de la Cernavoda, Tarniţa, o investiţie peste un miliard de euro. La Rovinari, un nou grup, un miliard de dolari, şi investiţii de 400 milioane euro în energii regenerabile. Dacă realizăm jumătate din ele, înseamnă trei miliarde", a spus Victor Ponta la Antena 3.
   
"Ei au spus să facem un proiect de tren rapid. Vor să îşi promoveze noua tehnologie. E uriaş ce au reuşit să facă. Vom avea un prim proiect pilot de 500 mil. euro. Finanţarea e asigurată", a mai spus Victor Ponta.
   
Ponta a declarat că, de România este interesată şi una dintre marile companii chineze, "dar suntem într-o formă iniţială şi nu pot spune mai multe".
   
"Chinezii nu sunt primii cu care am încercat. (...) Banii în Europa sunt foarte puţini pentru investiţii", a completat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a vorbit şi despre linia de credit de 10 miliarde a Chinei, care "este deschisa pentru cele 16 state. Când vii cu un proiect, acel credit e garantat de guvernul Chinei, şi primele două proiecte au fost accesate de firme de IT din Romania, unul de 50 de milioane de dolari şi altul de 40 de milioane. Au o dobandă foarte mică".

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei China Victor Ponta
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close