Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei: Dezvăluiri bombă din dosarul devalizării stațiunii Băile Herculane

Sinteza zilei: Dezvăluiri bombă din dosarul devalizării stațiunii Băile Herculane

Sinteza zilei: Dezvăluiri bombă din dosarul devalizării stațiunii Băile Herculane
07 Apr 2016   •   23:15

O stațiune veche de două milenii a ajus bătaia de joc a potentaților cu spate politic. Procurorii DIICOT au descoperit abia recent jaful de la Băile Herculane, deși stațiunea se zbate în mizerie de ani buni.

Mihai Gâdea a prezentat, la Sinteza Zilei, de la Antena 3, o anchetă amplă despre afacerea care a ruinat celebra stațiune. În această afacere a ajuns după gratii Iosif Armaș, fost deputat și patron al firmei care a pus mâna pe stațiune în 2001.

Armaș a fost ridicat miercuri dimineață din locuința sa din București, în dosarul devalizării stațiunii Herculane, dosar instrumentat de procurorii DIICOT.

Iosif Armaș, de la un simplu portar, la om de afaceri și deputat

Anchetatorii îl acuză pe Iosif Armaș că, împreună cu directorii de la Hercules SA, ar fi vandut ilegal 21 de hoteluri, băi termale, restaurante și păduri din patrimoniul stațiunii Băile Herculane.

Prejudiciul calculat în acest dosar se ridică la 30 de milioane de euro, însă jaful de la Herculane a dus la distrugerea unui patrimoniu cu trecut istoric greu de cuantificat.

A cumpărat stațiunea la un preț de vilă de lux în București, adică 1,5 milioane de dolari cu plata în rate pe trei ani.

”Toate clădirile care formează centrul istoric al Băilor Herculane, 12 imobile și hoteluri de patrimoniu național, toate construite între 1700 și 1900, au fost ipotecate pentru împrumuturi derizorii. Sumele, luate împrumut de Armaș, prin SC Hercules, de la persoane fizice, variau între 50.000 și 200.000 de euro per imobil. Intră aici Hotelurile Decebal, Traian, Apolo, Cazinoul și altele. Practic, toate pavilioanele din centrul istoric. Cum Armaș nu a înapoiat banii, cei care l-au împrumutat au revendicat clădirile”, spunea în urmă cu ceva timp primarul din Herculane, Nicușor Vasilescu, potrivit cotidianul.ro

O istorie de două milenii, călcată în picioare

Originea Băilor Herculane se întinde pe aproape două milenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102, de Împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci. Numele stațiunii vine de la Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Elena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale și simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

Romanii au construit aici, la Therme Herculi, temple, băi, monumente și statui, închinate zeilor Hercules, Aesculap și Hygieia.  În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristocrația Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Statiunea Baile Herculane era, pe vremuri, Perla Europei în turismul balnear, având în vedere că România deține o treime din izvoarele termale și minerale ale continentului.

×
Subiecte în articol: Baile Herculane Sinteza Zilei
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close